Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Před 45 lety vyšel text Prohlášení Charty 77 ve třech západoevropských denících

Vznik disidentské iniciativy známé jako Charta 77 se stal významným milníkem v moderních dějinách nejen České republiky. Charta byla prvním a nejdéle působícím opozičním hnutím v komunistickém bloku, a inspirovala tak podobné aktivity v jiných zemích, a to ještě dlouho po pádu sovětské říše. Její historie se začala psát 1. ledna 1977 a trvala téměř 15 let, až do listopadu 1992. Text Prohlášení Charty 77 vyšel 7. ledna 1977 ve třech významných západoevropských denících.

Text prohlášení, které se obracelo na tehdejší režim s výzvou, aby dodržoval své vlastní zákony, začal být formován během roku 1976. Společenství lidí usilujících o dodržování lidských práv se začalo formovat při soudním procesu s mladými hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. Organizátoři, mezi které patřili například Václav Havel, Pavel Kohout, Jiří Němec, Ludvík Vaculík, Petr Uhl či Pavel Landovský se zároveň rozhodli, že se nebude jednat o jednorázové prohlášení, ale začátek fungování volné občanské iniciativy, která se bude zasazovat o dodržování lidských a občanských práv.

Kromě toho, že 6. ledna měl být text Charty 77 předán do Federálního shromáždění, bylo domluveno, že 7. ledna vyjde prohlášení najednou ve čtyřech světových denících. Tuto akci organizoval Kohout. Jak uvedl v memoárech z roku 2005, text se dostal přes hranice s pomocí Češky Ilony Drummové, která se vdala do Bavorska. Koncem prosince 1976 se v bytě Kohoutových čerstvě dokončený text naučila nazpaměť a v Německu jej pak "odrecitovala" spřátelenému novináři Deutschlandfunku Hansi-Peteru Riesemu.

Text Prohlášení Charty 77 a jména signatářů pak dostal Riese od Kohouta prostřednictvím kurýra, o což se postaral diplomat Wolfgang Runge z německého velvyslanectví v Praze. Riese pak přesvědčil šéfredaktory britských Timesů, amerického deníku The New York Times, německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung a pařížského Le Mondu, aby text vyšel s datem 7. ledna. Přitom zapomněl, že Le Monde vychází již v předvečer dne a zpráva o Chartě 77 se tak dostala do západních večerních zpráv už 6. ledna 1977.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, historie, 7. ledna, Charta 77, Česko, Pavel Kohout, Václav Havel, The Plastic People of the Universe, Jiří Němec, Ludvík Vaculík, Petr Uhl, Pavel Landovský, Federální shromáždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 45 lety vyšel text Prohlášení Charty 77 ve třech západoevropských denících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.