Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pět milionů na pomoc drogově závislým. Kraj podpoří neziskovky

Liberecký kraj podpoří čtyři nestátní neziskové organizace, které se v regionu věnují drogově závislým a boji s negativními dopady užívání drog. Celkem jim dá pět milionů korun, jde o tři sta tisíc korun více než o rok dříve.

„Peníze půjdou například na programy ambulantního poradenství, doléčovací programy nebo na terénní programy určené osobám ohroženým drogami,“ přiblížil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Peníze dostanou neziskovky ADVAITA, Most k naději, Laxus a Maják. První jmenovaná obdrží 2,5 milionu, druhá 1,97 milionu, třetí 330 tisíc a poslední 200 tisíc.

Kraj na boj s drogami dává každoročně víc peněz. V roce 2011 to bylo 3,2 milionu. „Postupný nárůst deklaroval Plán protidrogové politiky Libereckého kraje na období 2019 až 2022, který stanovil navýšení částky na tuto oblast až na celkovou sumu 5 milionů korun v posledním roce,“ řekl hejtman Martin Půta.

Zda bude částka růst i v dalších letech, to zatím jisté není. „Nelze nyní s jistotou prohlásit, že bude částka určená na podporu neziskových sociálních organizací pravidelně růst, její výše by však neměla být nižší,“ dodal Tulpa.

Podle odborníků na drogovou problematiku může mít počet uživatelů nelegálních návykových látek v Libereckém kraji vzrůstající tendenci. Na prvních příčkách v oblíbenosti je marihuana a pervitin. Oblíbené jsou též taneční drogy. Stále častěji drogově závislí kombinují různé návykové látky – například zneužívají léky, které kombinují s alkoholem, nebo syntetické drogy MDMA (extáze) s energetickými nápoji.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky drogy, Liberecký kraj, neziskovky, peníze, Petr Tulpa, Martin Půta, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět milionů na pomoc drogově závislým. Kraj podpoří neziskovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.