Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec má souhlas EIA pro umístění kompostárny. Vyroste v Londýnské ulici

Šest let už se připravuje výstavba kompostárny a re use centra v Londýnské ulici. Minulé vedení začalo projekt připravovat v roce 2015. V době, kdy už bylo vše připraveno včetně dotace se nové vedení města rozhodlo projekt přepracovat. Nyní získalo souhlas EIA s umístěním stavby. Kdy bude hotovo, to jasné není. Město chce stavět po etapách a postupně z dotací získávat peníze.

I když byl tedy projekt připravený, nakonec se zrušil a město se ho rozhodlo nechat přepracovat. „Původní projekt Sběrného dvora nebyl řešen koncepčně a kompostárna by se tam smysluplně nevešla. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli ve fázi územního rozhodnutí projekt ještě zastavit a přepracovat, aby občanům do budoucna sloužil efektivněji,“ vysvětlil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

S tím od počátku nesouhlasila tehdejší náměstkyně primátora Karolína Hrbková, která projekt v roce 2015 začala připravovat. „Teď máme sběrný dvůr, který nestíhá a lidé čekají i hodiny ve frontách. Bioodpad vozíme k likvidaci do Mimoně, což je drahé a neekologické," kritizovala s tím, že se vše na dlouho odsouvá.

Kdy bude stavba hotová totiž není jisté. Město nemá na výstavbu dostatek financí a sehnat celou částku najednou se nejspíš nepovede. „Sběrný dvůr a re-use centrum budou financovány především z dotačních zdrojů. Město je chce stavět na etapy podle aktuálně dostupných dotačních titulů a vlastních finančních možností,“ vysvětlil mluvčí radnice Tomáš Tesař.

Jak města bojují s přeplněnými kontejnery? Lidé mohou problém hlásit přes aplikace, pro dlouhodobou změnu se musí obrátit na úřad

Přeplněný barevný kontejner na tříděný odpad zažije čas od času obyvatel každého města. Jaké možnosti v tu chvíli máme? Liší se v závislosti na obci, která svoz odpadu spravuje. Některá města zavádí tzv. chytrá řešení v podobě senzorů, které samy...

Město ještě ani nezná celkové náklady celého projektu. „Náklady na vybudování provozu na likvidaci bio odpadu kompostárny určí mimo jiné i volba technologie, kterou bude provoz používat,“ dodal.

Díky kladnému stanovisku EIA ale může být kompostárna doprojektována a postavena. Novou koncepci celého areálu zpracovala Kancelář architektury města (KAM). „Proces EIA hodnotí a dává doporučení především k tomu, za jakých podmínek a zda vůbec je možné projekt a stavbu realizovat, aniž by došlo k nežádoucímu narušení životního prostředí,“ popisuje vedoucí KAM Liberec Jiří Janďourek.

Území budoucího komplexu je podle něj zorganizováno tak, aby zde mohly samostatně existovat i spolupracovat tři různé subjekty. „Tedy sběrný dvůr, re-use centrum a kompostárna. Výsledkem bude dostatečná kapacita, uživatelsky příjemné prostředí bez čekání, ale také rychlé odbavení,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, eia, kompostárna, sběrný dvůr, londýnská, projekt, kompost, dotace, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Tomáš Tesař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má souhlas EIA pro umístění kompostárny. Vyroste v Londýnské ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.