Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Práce na směny se dá bez problémů zvládnout. Bereme třináctou a čtrnáctou mzdu, to je v kraji rarita, říká operátor turnovského Ontexu

PR článek

Turnovský výrobce dámských hygienických potřeb a dětských plenek je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Práci v Ontexu našlo téměř tisíc lidí a další přibývají. Kvůli vysoké poptávce jede výroba v nepřetržitém provozu a právě práce na směny je častým “strašákem” pro potenciální zájemce o práci. “Po měsíci si na to člověk bez problému zvykne,” říká operátor výrobní linky Jiří Janočko.

Do turnovského výrobního závodu Ontex nastoupil třicetiletý rodák ze Semil Jiří Janočko před devíti lety. Začínal jako balič, na začátečnické pozici však dlouho nevydržel. „Už po prvních třech měsících jsem se začal zaučovat na pomocníka (tzv. druhého operátora) a půl roku poté na prvního operátora,” vypráví Janočko. 

Každý den je jiný

Po celou dobu svého působení se pohybuje v prostředí výrobní linky, kterou tak zná do nejmenšího detailu. „Na lince máme tři pozice: balič, první operátor / druhý operátor (pomocník) a kontrola kvality. Jako první operátor musím být schopen zaskočit za pomocníka i za kontrolu kvality. Každý den je tak jiný, nikdy totiž nevím, jakou situaci budu muset řešit,” popisuje první operátor.

Z povahy své práce je Janočko zodpovědný za chod celé linky. „Na začátku každé směny si tak musím projít linku, abych zjistil, v jakém je stavu: zda je dostatek materiálu, zda je personál kompletní, jestli mají pece správnou teplotu a kontroluji i výrobní objednávku,” přibližuje Janočko. 

Perfektní znalost prostředí

V průběhu směny pak pružně reaguje na problémy ve výrobním procesu - od seřizování strojů po přestavbu linky. „Musím znát kompletní produkt, všechny jeho technické parametry a požadavky od zákazníka. Pokud skončí výrobní objednávka a nová obsahuje jiný produkt, linku musím technicky přizpůsobit tak, aby vyráběla nový produkt dle výrobní objednávky,” vysvětluje.

Náplň práce operátora v turnovském Ontexu je tak podle Janočky velmi vzdálená představě monotónní obsluhy výrobních strojů. „Je to výzva, která mě baví hlavně ve dnech, kdy se člověk nezastaví,” říká. Práci v Ontexu přitom může porovnávat s předchozím zaměstnáním v obdobném oboru. 

„Dva roky jsem pracoval v jiné výrobní firmě. Nejednalo se o hygienický provoz, proto si na současném zaměstnání mimo jiné velmi vážím perfektně čistého prostředí,” pochvaluje si Janočko. Práci v Ontexu mu tehdy doporučili kamarádi. Vybral si, ačkoliv si byl vědom, že změna může být v určitých ohledech náročná. „V předchozím zaměstnání byl směnný provoz přívětivější, Ontex to však dovede vynahradit,” hodnotí operátor.

Nikdo nás netlačí do celozávodky

A jakou má tedy směnný provoz v Ontexu podobu? „Pracujeme podle turnusového kalendáře, stejné rozpisy směn se nám opakují v třítýdenních cyklech,” vysvětluje operátor. „Mně osobně turnus vyhovuje proto, že mám volno i ve všední dny. Stihnu si oběhat úřady, vyzvednu si bez problému syna ze školky a podobně,” dodává.

Samotnou podobu směn sice pracovníci ovlivnit nemohou, oproti ostatním výrobním továrnám však mají výhodu ve flexibilní možnosti plánování dnů pracovního volna. „Dovolenou si domlouváme individuálně s vedoucím, který nám vychází vstříc. Celozávodku nemáme, nejsme tedy tlačeni si brát volno v době, kdy se to třeba našim protějškům nehodí,” říká Janočko.

Od pondělí do pátku trvá jedna směna osm hodin, o víkendu dvanáct. Pokud má pracovník víkendové směny, čeká ho poté méně pracovních dní v průběhu týdne. “Dvanáctky” přitom každý odpracuje do měsíce čtyři. „První měsíc po nástupu bylo těžké zvyknout si na směny od desíti večer do deseti dopoledne. Hlavně nad ránem přicházela krizovka. Dnes už to zvládám v pohodě. Paradoxně náročnější jsou pro mě klidné směny, řešení problémů mě vždy dostane do tempa a čas utíká rychle,” usmívá se.

Dvě mzdy navíc a bohaté čtvrtletní bonusy

Kompletní nabídka zaměstnaneckých benefitů a seznam volných pracovních pozic je k dispozici na webových stránkách Práce Ontex.

Za poctivou práci se Ontex svým zaměstnancům odvděčuje velmi širokou nabídkou benefitů. Mezi ty nejoblíbenější přirozeně patří třináctá a čtrnáctá mzda. Dalším oblíbeným benefitem je výkonnostní bonus KPI, který se vyplácí každé čtvrtletí. Nejde přitom o zanedbatelnou částku, součet KPI bonusů za loňský rok dosáhl výše jedné měsíční mzdy. Vedle třinácté a čtrnácté mzdy si tak zaměstnanci Ontexu vysloužili i mzdu patnáctou v podobě KPI bonusů. 

„S rodinou také hojně využíváme různé permanentky – např. do ZOO, do bazénu nebo letos do IQ Landie. Hodně rád jsem za třináctou a čtrnáctou mzdu, protože pokud vím, v regionu jsme jediná firma, která tento benefit zaměstnancům nabízí,” chválí si Janočko.

Spokojený je i s atmosférou, která na pracovišti v Ontexu panuje. „Na naší lince vycházím s drtivou většinou kolegů. Samozřejmě není člověk ten, který by se líbil lidem všem, ale problémy s kolektivem nemáme. Jsme přátelská parta a vídáme se i mimo práci, v Ontexu jsem našel řadu přátel,” chválí si. 

Že si zvolil kariéru právě v Ontexu, Jiří Janočko vůbec nelituje. Doporučil by ji každému, kdo hledá práci či uvažuje o změně. „Člověk by si měl nejdřív zjistit podrobné informace a odhadnout své možnosti. Rozhodně to však stojí za zkoušku,” uzavírá.

Mám zájem o práci v Ontex

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ontex, turnov, pleny, výroba, jiří janočko, operátor, práce, benefity, mzda, povolání, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na směny se dá bez problémů zvládnout. Bereme třináctou a čtrnáctou mzdu, to je v kraji rarita, říká operátor turnovského Ontexu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.