Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Má koupit Liberec budovu Skloexportu? Rozhodovat budou zastupitelé

Už před téměř třemi lety chtělo vedení města získat budovu bývalého Skloexportu do svého vlastnictví. Jenže se se státem nedohodlo. Teď má možnost objekt získat za 66 milionů korun. To by ještě zřejmě nebyla nepřekonatelná překážka, jenže zhruba desetinásobné náklady by přinesla rekonstrukce. Budova navíc nemá parkovací plochy. O nákupu tak budou rozhodovat zastupitelé.

Budovu si před pár dny mohli prohlédnout zastupitelé, radní tu možnost měli už v březnu roku 2019. Vedení města ale o nákupu rozhodnout samo nechce. „Není to otázka politická, ale spíš ekonomická, jestli na to město má nebo nemá. Rozhodnou zastupitelé,“ řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

U ceny podle něj nejsou žádné podmínky, město by si s objektem mohlo dělat, co chce. Na rozdíl třeba od budovy Uranu, kterou sice město získalo bezúplatně, musí ale plnit podmínky a nemůže budovu využívat tak jak chce.

Město podle Zámečníka se Skloexportem ani nemá žádný plán. „Se Skloexportem žádné plány nemáme, o ničem jsme nejednali. Jsem velmi zvědavý, s čím zastupitelé přijdou,“ řekl.

Na nákupu objektu nepanuje shoda ani v koalici, možná proto jde materiál do zastupitelstva jen s tím, že ho rada vzala na vědomí. „Pokud bychom to koupili a budovu si nechali pro úředníky, budou tu další náklady na rekonstrukci odhaduji 500 nebo 600 milionů. Čekají nás další investice, jako je bazén, ty udělat musíme,“ řekl třeba ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO).

Nákup si neumí představit ani radní za ODS Petr Židek. „Investice na rekonstrukci odhadujeme na 500 až 900 milionů, což je pro město prakticky nepředstavitelné. Není tam vlastně žádné parkování, to je jeden ze zásadních problémů toho domu. Je také velmi energeticky náročný,“ myslí si.

Finančně náročné by podle něj bylo i budovu jen koupit a udržovat pro případnou rekonstrukci v budoucnu. „Kupovat ho s tím, že ho využijeme třeba v příštích letech, několik milionů ročně budeme muset dávat do udržení domu v určitém stavu,“ uzavřel.

O nákupu bývalého Skloexportu bude jednat zastupitelstvo příští čtvrtek 27. ledna.

Budova Skloexportu

Budova s dvěma podzemními a pěti nadzemními podlažími byla postavená v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu, Skloexport ji získal v době komunistického režimu. Světově proslulá firma vyvážela dlouhá léta úspěšně české sklo, ve druhé polovině 90. let ale zkrachovala. Stát budovu převzal v roce 2001, spravuje ji Generální finanční ředitelství a využití pro ni nemá. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Pouze ve fázi záměrů zůstalo, že se do ní přestěhují zaměstnanci finančního úřadu, úřadu práce či České správy sociálního zabezpečení. Stát budovu k prodeji nabídl poprvé už v roce 2008, kdy za ni žádal bezmála 85 milionů korun. Žádný zájemce se tehdy nenašel. Neúspěchem skončila i další vypsaná výběrová řízení na její prodej, při nichž se cena postupně snižovala.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, skloexport, město, radnice, rekonstrukce, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, ODS, ANO 2011, Česká správa sociálního zabezpečení, Úřad práce České republiky, Generální finanční ředitelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Má koupit Liberec budovu Skloexportu? Rozhodovat budou zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.