Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Posudek doporučuje uzavřít bazén. Město chce udržet provoz a dál připravovat rekonstrukci za miliardu

Vypjatou diskuzi přinesl na zastupitelstvu bod týkající se budoucnosti libereckého bazénu. Posudek odborníků z ČVUT totiž doporučil bazén uzavřít. Opozice tak vyzvala vedení města k tomu, aby havarijní stav začalo okamžitě řešit. Jenže vedení chce bazén bez větších investic udržet v provozu až o doby, dokud nebude připravená jeho velká rekonstrukce. Ta se odhaduje na zhruba miliardu korun, což by přineslo další zadlužení města.

Posudek ČVUT upozorňuje na problémy se zatékáním vody, poruchou pláště i bazénové vany i na nedostatky v kvalitě vody a bezpečnosti návštěvníků. Posudek také vyčísluje náklady na nutné opravy ve výši 143 milionů.

Podle Pavla Kořínka, jednatele městské společnosti Bazén Liberec, která bazén provozuje, sice bazén není v dobrém stavu, otevřený ale může zůstat. „Díky každodenní kontrole jsme přesvědčeni, že se o ohrožení návštěvníků a zaměstnanců nejedná. Apeluji ale na město, aby udrželo tempo přípravy celkové rekonstrukce, která je nezbytná,“ uvedl.

Podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro LK) navíc posudek ještě není kompletní. „Nemáme kompletní zprávu," řekl. Z vyjádření vedení města však na zastupitelstvu vyplynulo, že chce udržet provoz bazénu a mezitím dokončit přípravu rekonstrukce za miliardu korun. „Jsme přesvědčeni, že postupná rekonstrukce není možná na těch základech, které tam jsou,“ dodal Langr.

To ale kritizovala opozice, podle které nejsou za tři roky příprav žádné hmatatelné výsledky. „Už přes tři roky posloucháme, jak je projekt téměř hotový, jak budou mít zajištěny peníze od Libereckého kraje, z dotací, přitom nedostali ani korunu a navíc nevyčlenili ani korunu z městského rozpočtu,“ uvedla Zuzana Kocumová (LOL).

Podle ní navíc posudek ČVUT zastupitelé vůbec neměli k dispozici. „Když se ukáže, že by bylo lepší bazén zavřít a začít urgentně řešit ty věci, které jsou pro funkčnost zásadní, tak se pokusí posudek zatajit nejen před veřejností, ale i zbytkem zastupitelstva,“ dodala.

Opozice tak vedení města vyzvala k tomu, aby se pustila do postupné rekonstrukce. „Nejdříve se vyřeší to nejhorší, pak se opraví vana a až pak se může řešit opláštění. Pojďme se dohodnout na realistické cestě opravy bazénu,“ řekl Jindřich Felcman (Zelení/Změna).

To nakonec neprošlo, město velkou rekonstrukci připravuje dál. „Pokud miliardová investice projde, tak budeme i další desetiletí ve stavu jako po investici do Arény. Utratí se stovky milionů v jednom místě a na naprostou většinu ostatních činností, které má město vykonávat, nezbydou peníze. Natož na nezbytné a prosté investice do jednotlivých částí města – například chodníky, údržbu zeleně, dětská hřiště, opravy školních zařízení,“ vadí Josefu Šedlbauerovi (Zelení/Změna).

Podle něj přitom posudek ČVUT ukazuje, že postupná rekonstrukce možná je, navíc mnohem levnější. „Můžeme vydat cestou postupných oprav, které navíc vyjdou mnohem levněji než stále prosazovaná velká rekonstrukce,“ dodal Šedlbauer.

Velká rekonstrukce navíc podle Kocumové řeší věci, které jsou zbytné. „Ten mega projekt řeší z velké části neproblematické části, na které si návštěvníci nestěžují. Třeba komplet překopává vstup nebo šatny,“ myslí si.

Podle náměstka Langra rada města zaúkolovala provozovatele bazénu, aby do měsíce připravil seznam nejnutnějších investic, které zajistí provozuschopnost plaveckého areálu. Zastupitelé si také odhlasovali, že tento seznam rada města předloží i zastupitelstvu. V únoru tak zastupitele čeká další diskuse na téma bazén.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, Liberec, plavání, rekonstrukce, bazén liberec, investice, České vysoké učení technické v Praze, Ivan Langr, Zuzana Kocumová, Pavel Kořínek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posudek doporučuje uzavřít bazén. Město chce udržet provoz a dál připravovat rekonstrukci za miliardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.