Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z můstků v Desné až na olympiádu. Skokanka Indráčková je nejmladší účastnicí Her v české historii

Je to příběh jako z pohádky. Teprve patnáctiletá skokanka na lyžích Anežka Indráčková je první sezonu v ženském reprezentačním áčku. V ní si poprvé zaskákala ve Světovém poháru, v polovině ledna zase vyhrála domácí mistrovství republiky. Poté se navíc dozvěděla tu největší novinku, mladá skokanka z Desné je nominována na Olympijské hry v Pekingu, kam se navíc podívá se svou starší sestrou Karolinou.

„Moc se těším na celkovou atmosféru na hrách. A samozřejmě na závod. Je škoda, že bude jen jeden,“ říká Anežka Indráčková. V Pekingu si zaskáče individuální závod na středním můstku, ten ji čeká hned v sobotu pátého února.

Ještě nedávno by ji nejspíš nic podobného nenapadlo, letošní sezona je pro ni ale snová. Nakonec absolvovala několik závodů Světového poháru, v Ljubnu dokonce útočila na postup do druhého kola, když skončila 32. a 33. Na Kontinentálním poháru ve Vikersundu obsadila skvělé šesté místo.

V polovině ledna se pak v Harrachově stala mistryní republiky, kde porazila svou sestru Karolinu, která v loňské sezoně obsadila celkové 35. místo ve Světovém poháru. „Myslím si, že Kája měla smůlu na horší vítr, jinak by domácí mistrovství vyhrála ona. Po závodě jsme spolu seděly na pokoji a jí začaly chodit utěšující zprávy. Chudák, prohrála s mladší sestrou… Spolu jsme se tomu smály. Rozhodně se nebereme jako soupeřky, fandíme si a vzájemně si přejeme co nejlepší výsledky,“ okomentovala skromně.

PŘEHLED: Lyžaři, biatlonistky i hokejistky. Liberecký kraj bude v Pekingu reprezentovat třiadvacet rodáků

Hned třiadvacet sportovců ze 114členné výpravy pro zimní olympijské hry v Pekingu se narodilo v Libereckém kraji. Vede Jablonec, ale ve výčtu najdeme i rodáky z Liberce, Frýdlantu nebo Turnova. Olympiáda začíná slavnostním zahájením už tento pátek.

Indráčková se v Pekingu stane nejmladší českou účastnicí Her v české historii, překoná tak dosud nejmladšího také skokana na lyžích Zbyňka Krompolce, který se účastnil olympiády v Lillehammeru. Na velkém můstku se tehdy umístil na 29. místě, na středním můstku skončil na 36. příčce a českému týmu pomohl k sedmému místu v závodě družstev.

„Znamená to pro mě, že si už takhle brzy splním svůj životní sen. Nikdy by mě nenapadlo, že se mi to podaří už v patnácti letech. Jsem opravdu vděčná za tuhle možnost a obrovsky se těším! Vždyť je to olympiáda,“ pokračuje mladá skokanka, která pochází z Desné, kde se připravuje na tamních můstcích.

V Pekingu navíc bude mít oproti jiným skokankám drobnou výhodu, tamní můstek si už totiž vyzkoušela na prvních oficiálních závodech začátkem prosince. „Jela jsem tam závodit a zároveň na výzvědy, abych mohla holkám říci, jaký ten můstek je. Teď jsem vlastně, pokud se týká znalosti olympijského můstku v Číně, nejzkušenější členkou týmu,“ doplňuje.

Anežka Indráčková

Datum a místo narození: 30. 07. 2006, Jablonec nad Nisou
Klub: JKL Desná
Disciplína: Skok na lyžích
Účast v Pekingu: Individuální závod na středním můstku (5. února)

Pro Čechy začíná olympiáda už ve středu. Přinášíme kompletní program zimních her v Pekingu

Slavnostní zahajovací ceremoniál XXIV. zimních olympijských her v Pekingu je naplánovaný až na 4. února. Pro Českou republiku však začnou hry už ve středu. Drbna přináší kompletní program českých sportovců na letošních hrách.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český lyžařský svaz

Štítky indráčková, Peking, olympiáda, skok na lyžích, Desná, olympijské hry, Anežka Indráčková, světový pohár, dějiny Česka, Zbyněk Krompolc, Čína, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z můstků v Desné až na olympiádu. Skokanka Indráčková je nejmladší účastnicí Her v české historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.