Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Uvolnění pravidel se v jídelních zónách obchodních center v Liberci neprojevilo

Uvolnění protiepidemických pravidel se v jídelních zónách a kavárnách obchodních center v Liberci příliš neprojevilo. Například v Obchodním centru Forum ve středu Liberce nebo v Nákupním centru Nisa u výpadovky na Prahu nebylo o mnoho víc strávníků než v minulých dnech, kdy byl třeba v Nise food court obehnaný páskami a ostraha vpouštěla ke stolům jen ty, kdo se prokázali certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19.

Počínaje dneškem se už lidé nemusí při využívání služeb a při vstupu na hromadné akce v Česku povinně prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném koronaviru. O zrušení těchto kontrol rozhodla vláda ve středu. Pro cestování do zahraničí jsou certifikáty dál ale potřeba, od poloviny února bude navíc jejich platnost omezena na devět měsíců od dokončeného očkování a prodloužit ji lze jen posilující dávkou.

„Máme očkování a chodili jsme sem celou dobu, takže nám jen odpadlo vytahování telefonu s certifikátem. O moc víc lidí než v minulých dnech tu nepřibylo, mám ale pocit, že někteří si to uvolnění pravidel vyložili jako jejich konec, vidím tu dnes výrazně víc lidí, kteří nakupují a nemají roušku ani respirátor," řekl návštěvník u jednoho ze stolů v NC Nisa. Ochranu úst a nosu v nákupním centru neměl zhruba každý pátý návštěvník.

Rozvolnění přišlo v době, kdy sice počty nových případů v Libereckém kraji klesají, čísla jsou ale stále vysoká. Ve středu v kraji laboratoře odhalily 1278 nových případů nákazy, o 30 procent méně než před týdnem. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo za poslední týden v kraji 2029 nových případů. Horší je v rámci Česka situace jen na jižní Moravě, kde za stejné období přibylo 2094 nově nakažených v přepočtu na obyvatele.

Zhoršuje se i situace v nemocnicích v Libereckém kraji, kde se ve čtvrtek ráno starali o 153 nemocných s koronavirem, z toho 17 bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo v nemocnicích s covidem 115 lidí, z toho 24 ve vážném stavu. Nemocnice zatím nemohly obnovit v plném rozsahu plánovanou péči. „Důvodem je i vysoký počet nakažených mezi zdravotníky, řada jich také chybí kvůli karanténám nebo ošetřování dětí," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Třeba v jablonecké nemocnici kvůli vyššímu počtu covidových pacientů a nemocnosti personálu ode dneška příjem pacientů k plánovaným operacím úplně zastavili.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky ČR, restaurace, trh, koronavirus, Liberecký, obchodní centrum, Liberec, Lužická Nisa, COVID-19, očkování, Praha, Česko, Liberecký kraj, Vladimír Richter, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uvolnění pravidel se v jídelních zónách obchodních center v Liberci neprojevilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.