Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Špína a hlodavci. Inspekce uzavřela dvacítku prodejen. V prodejně ve Velkých Hamrech našla myší trus

Potravinářská inspekce se začátkem roku zaměřila na dodržování hygieny v provozovnách. Během měsíce ledna jich byla nucena uzavřít hned jednadvacet. A kvůli trusu hlodavců museli zavřít také část večerky ve Velkých Hamrech.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jde o největší počet uzavřených provozoven za jeden měsíc za posledních pět let. V loňském roce ve stejném období uzavřela inspekce šest provozoven, o rok dříve jich bylo patnáct, v roce 2019 deset a o rok dříve třináct.

Inspektoři zamířili na kontrolu do nejrůznějších provozů od restaurací a pivnic přes cukrárny a rychlé občerstvení až po velké obchodní řetězce, maloobchodní prodejny i do výroby potravin. U zavřených provozoven narazili na vážné porušení hygienických předpisů. „Zákaz užívání prostor inspektoři ukládají tehdy, když kontrolou zjištěný stav provozovny neumožňuje zaručit bezpečnost potravin nebo pokrmů a dochází k ohrožení zdraví spotřebitele,“ vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Nejčastější byly stopy po hlodavcích

Z kontrol vyplývá, že nejčastějším prohřeškem provozovatelů byla nezvládnutá prevence výskytu škůdců, zejména hlodavců. V prodejnách tak inspektoři nacházeli trus, poškozené potraviny, v některých případech narazili i na mrtvé nebo živé myši. „K základním – a u řady kontrolovaných osob zanedbávaným – povinnostem patří pravidelná kontrola deratizačních monitorovacích staniček, ze kterých lze zjistit přítomnost škůdců v provozovně před tím, než dojde k masivnímu rozšíření problému,“ komentoval Kopřiva s tím, že navíc ke kontaminaci může dojít i u potravin, na kterých nejsou stopy škůdců patrné.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dlouhodobě informuje o uzavřených provozovnách i zjištěných nedostatcích na webu Potraviny na pranýři. Zde lidé naleznou také přehled nejakostních, falšovaných nebo nebezpečných potravin stejně jako nejrůznější rizikové weby.

Kromě trusu hlodavců naráželi inspektoři opakovaně také na zanedbaný úklid v podobě znečištěných podlah a regálů, plísně nebo nezvládnutý odvoz odpadu. Pokud inspekce odhalila nepřijatelné hygienické podmínky, byla nucena na místě uložit zíáaz užívání prostor. Na to došlo i v případě večerky ve Velkých Hamrech Nam Bui Huy na Jablonecku. Inspekce zde objevila trus hlodavců. Z toho důvodu byla uzavřena část prodejny, konkrétně sklad potravin ve sklepních prostorách. Prodejna jako celek ale uzavřena nebyla. K uzavření došlo 5. ledna, zákaz byl uvolněn o pět dní později.

K uvolnění zákazu dojde v případě, že: „Při opakované kontrole inspektoři vyhodnotí, že provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona,“ doplnil mluvčí. Poté je s provozovatelem zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZPI

Štítky potravinářská inspekce, inspekce, SZPI, obchod, hygiena, hlodavci, Velké Hamry, jídlo, Státní potravinářská inspekce, škůdce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špína a hlodavci. Inspekce uzavřela dvacítku prodejen. V prodejně ve Velkých Hamrech našla myší trus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.