Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli silnému větru zasahovali hasiči od rána u stovek událostí. Zastavily se i některé lanovky

, aktualizováno 17. února 2022, 17:55

Od ranních hodin mají hasiči po celém kraji napilno. Následky silného větru v podobě popadaných stromů komplikují dopravu, některé domácnosti se ocitly bez elektřiny. Kvůli větru se také zastavily lanovky v některých skiareálech.

Silný vítr komplikuje dopravu v Libereckém kraji, popadané stromy zastavily ráno provoz na železniční trati z Tanvaldu na Desnou, provoz už tam byl obnoven. Další vlaky v kraji nabírají zpoždění. Popadané stromy zastavily i provoz na hlavní silnici 9 u Dubé na Českolipsku nebo na silnici druhé třídy 263 u Kravař, obě silnice jsou už ale průjezdné.

Do spadlého stromu najelo osobní auto na silnici 292 u Benešova u Semil, obešlo se to bez zranění. Hasiči vyjížděli také odčerpávat vodu ze sklepů, řekla mluvčí krajských hasičů Eva Klímová. „Noc nebyla tak rušná, měli jsme jen dva výjezdy k popadaným stromům, s rozedněním a tím, jak lidé začali vyjíždět do práce, ale hlášení přibylo," řekla Klímová. Přes den vyjížděli hasiči zejména k popadaným stromům. „Mimo stromy jde také o čerpání vody ze sklepů a ze zahrad, v Liberci jsme řešili i čerpání vody z jednoho areálu v Doubí,“ řekla mluvčí hasičů.

Bez elektřiny jsou tisíce domácností

Kvůli popadaným stromům se ocitla řada domácností v regionu bez elektřiny. K jedenácté hodině dopolední jich bylo zhruba 8 000. Ohlášeno bylo 17 poruch na vysokém napětí. Na odstranění poruch se intenzivně pracuje, stále ale přibývají další. „Hodně nových poruch máme na Českolipsku v Hamru na Jezeře, Stráži pod Ralskem, Novém Boru, Sloupu v Čechách, Cvikově a Kunraticích," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Silní vítr se projevil také v některých zimních střediscích, provozovatelé museli zastavit některé sedačkové lanovky. Platí to například i pro největší středisko Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku, kde zastavili jednu ze dvou lanovek. V Harrachově museli zastavit lanovku Delta na Čertovu horu, lyžaři ale mohou podle informací ze střediska využít lanovku Rýžoviště. Nejezdí ani lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou.

K páté hodině odpolední evidovali hasiči na 248 technických zásahů. Nejvíce událostí je stále hlášeno na Semilsku a dále na Českolipsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky očasí, rekreace, hasiči, energie, vítr, Liberecký, lanová dráha, vichřice, strom, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Český hydrometeorologický ústav, Dubá, Tanvald, Desná, okres Semily

Kvůli silnému větru zasahovali hasiči od rána u stovek událostí. Zastavily se i některé lanovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.