Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Covid v Libereckém kraji ustupuje, nových případů je téměř o polovinu méně

Koronavirus v Libereckém kraji dál ustupuje, nových případů je za poslední týden téměř o polovinu méně. Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) laboratoře potvrdily v kraji za posledních sedm dní 4318 nových případů nákazy, o týden dřív jich bylo 8287. Důvodem příznivého vývoje ale mohou být i jarní prázdniny, které jsou v tomto týdnu ve všech okresech kraje. Ve školách, které byly v kraji největšími ohnisky, se tak testovalo naposledy na začátku minulého týdne.

Mírně se zlepšila i situace v nemocnicích v Libereckém kraji. Podle mluvčího krajského úřadu Jana Mikuličky se v nemocnicích v kraji ve čtvrtek starali o 138 nemocných s koronavirem, 24 z nich bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo koronavirových pacientů 153, jen 17 jich ale potřebovalo intenzivní péči. Vysoká je stále nemocnost personálu nemocnic, řada zdravotníků má také volno kvůli jarním prázdninám, nemocnice proto omezily plánovanou péči, v Jablonci ji před týdnem zastavili úplně.

V Libereckém kraji přibylo za posledních sedm dní 976 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, v Česku je na tom lépe jen Karlovarský kraj s 830 novými případy. Nejhorší je situace na Liberecku, kde v přepočtu na obyvatele připadá 1061 nových případů nákazy, před týdnem jich byl ale téměř dvojnásobek - 2064. Na ústupu je epidemie i v ostatních okresech kraje. Na Českolipsku incidenční číslo kleslo za poslední týden z 1869 na 988, na Semilsku z 1717 na 866 a na Jablonecku z 1602 na 875.

Dál výrazně klesá zájem o očkování. Za poslední týden zdravotníci v kraji očkovali proti covidu 2524 lidí, to je zhruba polovina ve srovnání s předcházejícím týdnem a nejméně od začátku prosince. Nových zájemců o očkování je minimum, první dávku za předchozích sedm dnů dostalo jen 128 lidí, převažovaly posilující dávky, na které šly tři čtvrtiny dávek. Alespoň jednu dávku očkování dostalo téměř 271 540 lidí, tedy přes 61 procent z 442 160 obyvatel kraje. Na očkování chodí lidé převážně pro třetí, posilující dávku. Tu si zatím nechalo dát bezmála 158 tisíc lidí, což je přes 58 procent očkovaných.

Kvůli nižšímu zájmu očkovací centra postupně omezují provoz a to včetně toho největšího v budově D u Krajského úřadu v Liberci. Tam už přestali očkovat v neděli, a od března nebudou očkovat ani o sobotách. Na konci března se centrum uzavře a Krajská nemocnice Liberec, která tam očkování zajišťuje, ho přestěhuje do svého areálu. Například nemocnice v České Lípě už bude od března očkovat jen jeden den v týdnu, 23. února tam budou naposledy očkovat první dávkou děti od pěti do 11 let, od března už budou děti jen přeočkovávat druhou dávkou.

Za poslední týden zemřelo v souvislosti s covidem v Libereckém kraji 14 lidí, stejně jako o týden dřív.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, 2.VERZE, TABULKA, Liberecký kraj, COVID-19, nemocnice, jarní prázdniny, očkování, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid v Libereckém kraji ustupuje, nových případů je téměř o polovinu méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.