Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Uran se rekonstruovat bude. Proti byla část koalice, potřebné hlasy dodala opozice

Koncem roku musela liberecká radnice zrušit soutěž na rekonstrukci Uranu. Vítěz totiž odstoupil a další uchazeči nesplnili podmínky. S rekonstrukcí to tak vypadalo všelijak, část koalice navíc chtěla úředníky přestěhovat do budovy S-tower, kterou by město koupilo. Na čtvrtečním zastupitelstvu ale pokračování rekonstrukce schválené bylo, i když proti bylo skoro celé koaliční ANO a také ODS. Pro nakonec s výhradami hlasovala opozice.

„Rekonstrukce budovy Uranu je logickým vyústěním smlouvy, na základě které město od státu zadarmo převzalo budovu a zavázalo se o ni pečovat. Říká se, že smlouvy se mají dodržovat, takže rekonstrukce by měla proběhnout,“ uvedl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Podle něj by tak město nemělo budovu vybydlet a pak ji opustit. „Z toho důvodu si myslíme, že budova má být rekonstruována a má dál sloužit veřejnosti,“ dodal.

Pro rekonstrukci nakonec hlasovala i náměstkyně Radka Loučková Kotasová (ANO). Ve své straně ale zůstala osamocená, další zastupitelé byli proti. „Budova Uranu je v tak špatném stavu, že ohrožuje okolí a kolemjdoucí. Bylo by nezodpovědné ji nechat v tom stavu, v jakém je. Jsem pro její rekonstrukci, tak jak je projektem navržena. Výstavba je připravená. Pracujeme na tom od poloviny roku 2019,“ vysvětlila.

Hlasy pro schválení tak nakonec dodala opozice, podle které sice nejde o nejlepší řešení, z navržených variant ji ale považuje za nejvhodnější. Problém měli opoziční zastupitelé z celým řízením projektu. „Úředníci byli z Uranu vystěhováni dříve, než byla schválena dotace a zajištěn stavební dodavatel. Následně byli z výběrového řízení na stavebního dodavatele vyřazeni dva uchazeči, kteří nesplnili požadavek atestace na práci s azbestem,“ uvedl Jindřich Felcman (Změna pro Liberec/Zelení).

Jenže podle něj se ukázalo, že tato podmínka byla zbytečná. „Azbest je ve stavbě zastoupen minimálně,“ dodal.

Poslední zbylý uchazeč nakonec z neznámého důvodu odstoupil sám. „Za náhradní prostory pro úředníky se tak platí už půl roku nájem, zahájení stavby je přitom v nedohlednu,“ řekl Felcman.

Část zastupitelů se tak začalo přiklánět k variantě, aby se Uran opustil a město koupilo budovu S-tower, kde má nyní úředníky přestěhované. To ale kritizuje Jaromír Baxa (LOL). „Navzdory předvolebním slibům Starostů a spol. o snižování počtu úředníků se najednou začaly objevovat námitky, že úředníci se do Uranu nevejdou. Jejich počet by prý měl dosáhnout až pětistovky, tedy počtu, který nikdy na magistrátu v minulosti nefiguroval. Nákup bezmála dvakrát větší budovy S-toweru za proklamovaných 260 mil. Kč tak měl být především podle tajemníka Čecha lepším řešením. Na svou stranu získal i některé zastupitele,“ uvedl.

Pro tuto variantu byla především ODS a ANO. Podle nich by mohli být úředníci na jednom místě. Další by se do S-tower přestěhovali z Liebiegovy vily. Jenže to se opozici nelíbilo, i z toho důvodu, že nepadl návrh na možné využití Liebiegovy vily, která by mohla zůstat prázdná a chátrat. Podle Baxy také zastupitelé dostali zmatené podklady, a tak nakonec opozice hlasovala pro rekonstrukci Uranu.

„Nakonec jsme se tak přiklonili ke schválení projektu rekonstrukce Uranu, byť se skřípěním zubů. Celý průběh jeho přípravy symbolizuje naše zklamání, jakým způsobem současné vedení města zvládá rozvojovou agendu. Jenže v situaci, kdy by neschválení projektu mohlo umést cestičku k mnohem nákladnějším variantám, museli jsme se přiklonit k menšímu zlu,“ uzavřel Felcman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky uran, liberec, rekonstrukce, radnice, opozice, ANO 2011, ODS, projekt, Jaromír Baxa, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Radka Loučková Kotasová, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uran se rekonstruovat bude. Proti byla část koalice, potřebné hlasy dodala opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.