Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První lidé z Ukrajiny přijíždějí do Česka, dostávají nabídky na ubytování

Do České republiky přijíždějí první lidé z Ukrajiny, kteří utíkají před válkou. Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra (SUZ) je propojuje s nabídkami ubytování zdarma. Novinářům to řekl mluvčí správy Jan Piroch s tím, že jde zatím o jednotlivé případy.

"Aktuálně evidujeme asi 1000 nabídek ubytování z celé České republiky. Nabídky registrujeme, třídíme a momentálně jsme propojili několik zájemců s nabídkami na ubytování zdarma," uvedl Piroch. Podrobnější informace má podle něj zveřejnit ministerstvo vnitra dnes odpoledne.

SUZ sice registruje všechny nabídky, zájem má momentálně hlavně o ty hromadné, tedy o ty, které zahrnují alespoň 20 pokojů. "Nabídky jednotlivých bytů nebo postelí k využití předáváme dál neziskovým organizacím nebo centrům na podporu integrace cizinců," uvedl Piroch.

Část svých redakčních prostor nabídlo k dispozici pro ubytování ukrajinských uprchlíků utíkajících před válkou také vydavatelství Trima News, které provozuje zpravodajské portály Drbny. V případě zájmu o ubytování lze redakci kontaktovat na e-mailu sefredakto@drbna.cz.

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou okupací mohou podle pátečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do Česka přijet i s pasem bez biometrických parametrů a po příjezdu požádat o povolení k pobytu na čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění budou moci také začít pracovat a zajistit si výdělek, nebudou muset čekat na zvláštní pracovní povolení.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pardubický kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, diplomacie, boje, migrace, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První lidé z Ukrajiny přijíždějí do Česka, dostávají nabídky na ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.