Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Děti z ukrajinského dětského domova jsou v bezpečí. V neděli dorazily do Liberce

Po dlouhé cestě dorazily do Libereckého kraje děti z evakuovaného dětského domova včetně doprovodu. Jsou z Vinnycké oblasti, partnerského regionu kraje. Celkem přijelo 33 dětí, místo jejich ubytování kraj nesdělil.

Autobus s evakuovanými vyjel v pátek ráno z města Vinnycje. „Na ukrajinských hranicích čekal jejich autobus dvaadvacet hodin na odbavení a potom už to vypadalo na klidnou cestu přes Maďarsko, Slovensko, Brno a Prahu až do Liberce,“ informoval na sociálních sítích hejtman Libereckého kraje Martin Půta. V neděli večer už byli všichni v bezpečí. „Dorazili v pořádku asi před hodinou," uvedl před 19:30 hejtman. Dodal, že do kraje nečekaně přijely ještě děti z jiného dětského domova. „Nevíme ani, odkud jsou. Budeme se tím zabývat zítra (v pondělí)," dodal.

S transportem pomohli hasiči

Poslední kilometry cesty zkomplikoval defekt na kole autobusu. V neděli kolem poledne tak podali pomocnou ruku hasiči. „Poslední kus cesty od Měřína nám pomohli vyřešit svým autobusem HZS Kraje Vysočina. Děkujeme za spolupráci také HZS Libereckého kraje,“ vyjádřil svou vděčnost hejtman. „Věřím, že se budou moci vrátit co nejdřív domů, do té doby se o ně u nás postaráme. Děkuji všem, kteří na tom pracují,“ dodal. Téhož dne hasiči z Jablonce nad Nisou vyslali do Prahy svůj evakuační autobus, aby v něm do Liberce přivezli část ukrajinských uprchlíků z hlavního města.

Hasiči z celé ČR pomáhají ve velkém od prvních dnů invaze na Ukrajině. Mimo jiné zabezpečují transport osob a pomáhají s budováním zázemí pro uprchlíky. HZS ČR také vyslalo 1. března šest styčných důstojníků do zahraničí koordinovat humanitární pomoc pro Ukrajinu, která přichází ze zemí Evropské unie.

Po anexi Krymu kraj pozastavil spolupráci s ruskou Orenburskou oblastí. Teď ji ruší úplně

Liberecký kraj končí spolupráci s ruskou Orenburskou oblastí. Tu pozastavil v roce 2014 po anexi Krymu. Nyní po napadení Ukrajiny ji končí úplně. Dál naopak chce rozvíjet spolupráci s ukrajinskou Vinnyckou oblastí.

V prostorách HZS Libereckého kraje vznikla od 1. března základna humanitární pomoci sloužící ke shromažďování již organizovaných sbírek. Od téhož dne funguje v Liberci Krajské asistenční centrum pomoci (KACPU), do neděle odbavilo podle hejtmana 316 Ukrajinců. Od zahájení provozu služeb centra využilo dosud zhruba 1700 uprchlíků, nejvíce jich bylo v sobotu, více než 500. V KACPU, které je v budově D vedle krajského úřadu, mohou Ukrajinci vyřídit veškerou potřebnou administrativu i přespat. Od čtvrtka 3. března začala centra fungovat ve všech krajích.

Partnerská Vinnycká oblast

Spolupráce ukrajinské Vinnycké oblasti a Libereckého kraje byla navázána před šesti lety po anexi Krymu. Liberečtí radní schválili na pomoc oblasti 25 milionů korun, dar by mělo zastupitelstvo odsouhlasit v pondělí 7. března.

Samotné město Vinnycja čelilo v neděli raketovému útoku, bylo zničeno letiště. „International Airport Vinnytsia jsem dvakrát v minulých letech použil během cesty k přátelům. Dnes ho zcela zničily ruské rakety…“ uvedl hejtman. „Odhodlání Ukrajinců bránit svoji vlast je den ode dne silnější. Ale zatímco okupanti budou jednou muset z Ukrajiny utíkat a za válku tvrdě zaplatí, my budeme dál pomáhat našim přátelům. A jednou zase poletíme z opraveného letiště,“ dodal na závěr.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Martin Půta

Štítky Liberecký kraj, děti, Vinnycká oblast, dětský domov, Liberec, Ukrajina, Praha, Martin Půta, uprchlík, Maďarsko, Slovensko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klára Zádová

Tak to je dobře, chudáci lidi a hlavně děti....:-( Už jsou alespoň v bezpečí.

Čtvrtek, 10. března 2022, 07:04Odpovědět

Děti z ukrajinského dětského domova jsou v bezpečí. V neděli dorazily do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.