Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zaměstnání pro uprchlíky. Úřad práce v Libereckém kraji nabízí zhruba 1800 vhodných míst

Úřad práce v Libereckém kraji nyní nabízí zhruba 1800 volných míst vhodných pro uprchlíky z Ukrajiny a pracovní příležitosti stále přibývají. Zájem je například o montážní dělníky, pomocníky v rostlinné výrobě, obsluhu vysokozdvižných vozíků nebo třeba pokojské a uklízeče, ale také pozice ve zdravotnictví či službách, uvedl Pavel Polívka z krajské pobočky Úřadu práce v Liberci.

Už nyní jsou podle Polívky Ukrajinci v Libereckém kraji poměrně početnou skupinou zaměstnanců, podle údajů úřadu práce jich na konci února v kraji pracovalo více než 6700, z toho dvě třetiny na Liberecku. „Ukrajinci jsou zaměstnáni v různých oborech, zejména se ale jedná o činnosti bez nároku na vyšší vzdělání a kvalifikaci. Nejčastěji jde o pozice dělníků ve výrobě - zejména v oblasti automotive, ale i v potravinářství, stavebních dělníků, pracovníků v pohostinství, uklízečů nebo řidičů vysokozdvižných vozíků," doplnil Polívka.

Na konci února bylo v nabídce úřadu práce v kraji 10 498 volných pracovních míst, což je o 274 víc než v lednu, největší nabídka práce je na Liberecku. S příznakem "vhodné pro cizince" bylo podle Polívky v kraji 7093 míst, tedy zhruba dvě třetiny. „ÚP je v úzkém kontaktu se zaměstnavateli, kteří nabízejí volná pracovní místa pro cizince, a oslovuje další, zda nemají zájem migranty zaměstnat. Také samotní zaměstnavatelé se aktivně obracejí na kontaktní pracoviště úřadu a nová místa vhodná pro uprchlíky hlásí," uvedl.

Nabídka práce pro uprchlíky se podle Polívky s každým dnem rozrůstá a zaměstnavatelé jsou v mnoha případech ochotni zajistit Ukrajincům, kteří utekli před válkou, i ubytování a nevadí jim ani případná jazyková bariéra. „Často již mají zkušenosti se zaměstnáváním cizinců a občany Ukrajiny zaměstnávají dlouhodobě," dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, hospodářství, zaměstnanost, boje, Liberecký kraj, práce, úřad práce, Úřad práce České republiky, uprchlík, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnání pro uprchlíky. Úřad práce v Libereckém kraji nabízí zhruba 1800 vhodných míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.