Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bývalý internát Zeyerova už se plní výbavou. První uprchlíci by se mohli ubytovat ve čtvrtek

Nevyužívaný internát v Zeyerově ulici bude sloužit jako ubytovací zařízení pro uprchlíky, budova se v tuto chvíli připravuje. V neděli se přivezly přikrývky, polštáře a další příslušenství. První osoby bude možné ubytovat od čtvrtka.

V neděli pracovníci kraje a dobrovolníci přivezli do objektu 200 kusů prostěradel, dek, povlečení, přikrývek a polštářů, které poslouží válečným běžencům. Vybavení darovala jablonecká firma ATREA.

„Od čtvrtka budeme ubytovávat v objektu v Zeyerově ulici. Včera jsme na místě domluvili další kroky, které jsou potřeba k tomu, aby prvních 50 lůžek mohlo být v tom dalším týdnu doplněno o lůžka další,“ uvedl v pondělí hejtman Martin Půta.

Budova je od roku 2017 prázdná a kraj v ní na základě dohody s městem plánuje vybudovat školu pro handicapované. V době koronaviru posloužil objekt k ubytování lidí bez domova, u nichž testy prokázaly koronavirus a bylo třeba je izolovat. Teď by tam dočasný domov mohlo najít až 200 uprchlíků, uvedl na twitteru hejtman. 

Areál postavili na konci 19. století pro chudobinec a starobinec. Od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako internát pro středoškoláky. Budovy patří městu, Liberecký kraj je má ale v dlouhodobém pronájmu. Už pátý rok je budova prázdná, kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje. S městem se proto předloni dohodl, že by se tam mohla přesunout základní škola pro handicapované, která už kapacitně nestačí. Prostory by dovolily její kapacitu zdvojnásobit, budova ale potřebuje rekonstrukci za 50 až 75 milionů korun.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině prošlo již více než sedm tisíc osob, z toho 1 811 bylo ubytováno. „Teď jsme zhruba na tisícovce z těch pěti tisíc šesti set. Se starosty obcí s rozšířenou působností jsme se shodli, že nedává smysl vytvářet za každou cenu v řádu jednotek dnů celou tu kapacitu. Budeme ji vytvářet postupně tak, jak bude po ubytování poptávka,“ uvedl hejtman.

Sbírka nábytku a potravin

Před budovou internátu je sběrné místo zánovního či nového nábytku. V provozu je od pondělí do neděle v čase 9.00 až 18.00 hodin.

Sbírku trvanlivých potravin organizuje Český červený kříž. Dárci mohou nosit potraviny pod Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci každý den od 8.00 do 18.00.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ukrajina, uprchlíci, ubytování, Zeyerova, sbírka, nábytek, potraviny, uprchlík, jídlo, ATREA, Martin Půta, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý internát Zeyerova už se plní výbavou. První uprchlíci by se mohli ubytovat ve čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.