Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrádecký Drylock zaměstnal uprchlíky z Ukrajiny. Vyčlenil pro ně několik desítek míst

Výrobce dětských plen a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou na Liberecku zaměstnal 27 válečných uprchlíků z Ukrajiny, většinou jde o ženy. Celkem pro ně firma vyčlenila 40 míst. Se zaměstnáváním cizinců přitom nemá hrádecký výrobce větší zkušenosti, přestože vyrábí v těsné blízkosti hranice s Polskem a Německem. V podniku s 1100 zaměstnanci pracovalo dosud jen 33 cizinců.

„Podmínkou pro nás dosud bylo, že ten cizinec musí mít trvalý či dlouhodobý pobyt na území České republiky a nejdůležitější podmínkou bylo, že musí mluvit Česky, bylo pro nás důležité, aby se každý ve výrobě domluvil," uvedl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

I díky tomuto přístupu se podle něj podařilo udržet firmu v provozu bez větších potíží i v době vrcholů pandemie a uzavřených hranic, kdy mnohým zaměstnavatelům v regionu chyběli zahraniční pracovníci z Polska, Ukrajiny a dalších zemí.

„Těch 40 míst jsme vypsali z humanitárních důvodů, rozumíme tomu, že jsou to startovací pozice," řekl Kout. Firma je podle něj připravena na to, že tito zaměstnanci nemusí v podniku zůstat, většina se netají tím, že jakmile to bude možné, chtěli by se vrátit domů.

Jiní se chtějí naučit česky a pak se případně věnovat profesi co nejbližší tomu, co dělali doma. „Víme, že tu máme velice zajímavé spektrum zaměstnání, které dělali předtím," dodal Kout. 

Mezi ženami je prodavačka, personalistka, studentka a také třeba farmaceutka

Se třemi dětmi dorazila z Charkova Ljudmyla, původním povoláním kadeřnice. V ostřelovaném městě nechala manžela s nejstarším synem. „Ani nevím, jak se nám podařilo utéct, snažila jsem se zachránit děti," řekla. Obě starší děti –⁠ syn a dcera, spolu s ní nastoupily do Drylocku, nejmladší jedenáctiletá dcera chodí do školy.

I osmiletý syn Viktorie, která do Hrádku utekla z města Malyn, chodí do školy.  „Když syn přijde domů ze školy, tak nás učí, co se ve škole naučil," poznamenala mladá žena.

Jednou z Ukrajinek, které ve středu také balily plenky u pásu, byla například Káťa ze Záporoží. Do Česka dorazila před měsícem, v Drylocku pracuje teprve čtvrtý den. „Ze začátku to bylo těžší, teď už si zvykám a myslím, že v budoucnu už to bude lehčí," řekla ke své práci mladá žena, která doma na Ukrajině studuje překladatelství do angličtiny. Studovat se v Česku nechystá. „Česky se chci naučit, ale k dokončení studií na Ukrajině mi chybí půl roku, dokončím to on-line," dodala.

S adaptací ve firmě pomáhají tlumočníci

Rodinná firma Drylock Technologies slaví letos deset let od zahájení výroby v Hrádku nad Nisou. Začínala se 300 zaměstnanci, dnes jich má bezmála čtyřnásobek a počítá s dalším rozšířením výroby. Ukrajinští pracovníci mají podle Kouta stejné postavení a podmínky jako jejich čeští kolegové, stejné mzdy i benefity.

„Všechny dokumenty máme přeložené, na každé směně máme pracovníky, kteří nám pomáhají s komunikací," řekl Kout. Jedinou odlišností jsou podle něj smlouvy, které s Ukrajinkami sjednávají na šest měsíců. „Rádi je ale prodloužíme," dodal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drylock Technologies

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, průmysl, boje, uprchlíci, zaměstnanost, firmy, Drylock, Hrádek nad Nisou, Polsko, Německo, Česko, Liberecký kraj, Drylock Technologies, výroba, uprchlík, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádecký Drylock zaměstnal uprchlíky z Ukrajiny. Vyčlenil pro ně několik desítek míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.