Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zvláštní první dubnový víkend. Otevřely se památky, jinde se ještě lyžovalo

Desítky až stovky lidí přišly o prvním víkendu sezony na hrady a zámky v Libereckém kraji. Chladné počasí s občasným sněžením ale spíše přálo lyžařům, kterým však sezona končí. Po víkendu zůstane v provozu poslední středisko v kraji, které je v Harrachově.

„Plánujeme jezdit až do Velikonoc," řekl náčelník lanovky v Harrachově Martin Nedvěd. V sobotu i neděli v Harrachově lyžovalo zhruba 1000 lidí. „Hodně jich bylo z lyžařských oddílů z Liberce, Jablonce nebo Tanvaldu," uvedl Nedvěd. Podmínky pro lyžování jsou podle něj stále dobré, ale už je asi znát, že si lidé po teplých dnech v předchozích týdnech odvykli chladu. „V sobotu nebylo člověka, který by tady neřekl, že mu není zima," dodal náčelník lanovky.

V Jizerských horách dnes provoz ukončil poslední otevřený areál - Černá Říčka v Desné. „Předpověď je špatná. Má pršet a dnes definitivně v sezoně končíme," uvedl v neděli za středisko Martin Lauer. V Desné v sobotu i neděli lyžovalo zhruba 200 lidí. „Byla poměrně slušná návštěvnost a krásné sněhové podmínky jako v únoru. Takže si myslím, že si to lidé užili na upravené, přimrzlé sjezdovce s popraškem nového sněhu," dodal.

Po sněhu o víkendu mohli chodit i návštěvníci památek. „Zahájení proběhlo zimně. Ráno tady byl poprašek sněhu a šli jsme v mírném mrazu nahoru," řekl kastelán hradu Bezděz Kamil Seidl. V sobotu i neděli na královský hrad ze 13. století vyšlo přes 50 turistů. „Vzhledem k počasí, že fouká studený vítr a je tady umrzlo, tak je to dobré číslo. Chodily hodně rodiny s dětmi," dodal kastelán.

Přes 50 platících návštěvníků měl za víkend příhraniční hrad Grabštejn. „Návštěvnost odpovídá počasí, uvnitř je stejná zima jako venku. Největší zájem byl o výstup na věž, kam se konečně po roce opět může, takže řada návštěvníků ani nešla na tu klasickou prohlídku," uvedla kastelánka Věra Ozogánová. Na hrad podle ní ale přišla i řada lidí, která využila toho, že tam je vyhřátá místnost s občerstvením. „Dali si tady kafe a pak šli dál. Takže to asi pojali jako procházku, než že by šli cíleně na památku," dodala.

Zámek a hrad Frýdlant měl o víkendu okolo 400 platících návštěvníků. „Je to krása na to, jaké je počasí," uvedl kastelán Jiří Holub. Novinkou na Frýdlantu je, že má oddělený prohlídkový okruh pro zámek a hrad, a také zdarma zpřístupnil nádvoří. V předchozích letech museli návštěvníci čekat na prohlídku před památkou. Tato novinka se podle kastelána osvědčila. „Kvitují s povděkem, že spousta lidí z Frýdlantu se přišla podívat na to, že se na nádvoří dostanou i jinak než jen s prohlídkou," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, památky, počasí, rekreace, hrady, hory, Liberecký, hrad, Harrachov, Liberecký kraj, purkrabí, Velikonoce, Frýdlant, Desná, Liberec, Martin Lauer, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvláštní první dubnový víkend. Otevřely se památky, jinde se ještě lyžovalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.