Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Smutek na univerzitě. Zemřel emeritní rektor Vojtěch Konopa

Po dlouhé nemoci zemřel emeritní rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa. Byl jednou z jejích největších osobností, zakládal Fakultu mechatroniky a sedm let stál v čele univerzity jako rektor. Vojtěch Konopa zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 75 let.

Pražský rodák vystudoval ČVUT, do Liberce přišel v roce 1989, kdy začal na univerzitě pracovat, tehdy ještě na Vysoké škole strojní a textilní. v roce 1997 byl jmenován profesorem na Fakultě mechatroniky a mezioborových inženýrských studií TUL v oboru technická kybernetika.

Stál také u založení Fakulty mechatroniky, jejímž byl prvním děkanem. V roce 2003 se pak stal rektorem univerzity, v jejím čele stál do roku 2010. „Vojtu si pamatuji od svého prvního dne nástupu na akademickou půdu. Tehdy jsem ještě pořádně netušil, co všechno práce na univerzitě představuje, a vlastně ani pořádně, kdo to je „děkan“, kterým byl právě on. Z dnešního pohledu si o to více uvědomuji, že kdykoli jsem jako čerstvý asistent měl příležitost s ním prohodit alespoň pár slov, měl opravdový zájem o mou práci, o mé odborné směřování,“ zavzpomínal na webu univerzity na Konopu sučasný děkan Fakulty mechatroniky Zdeněk Plíva.

Vojtěch Konopa se svým nástupcem Zdeňkem Kůsem.

S Vojtěchem Konopou jako mluvčí univerzity sedm let spolupracovala i někdejší mluvčí Jaroslava Kočárková. „Vždy mu šlo o dobrý zvuk univerzity i navenek, nebyl závistivý a nezištně mě upozorňoval na úspěchy napříč všemi fakultami, aby se o nich dozvěděla co nejširší veřejnost. Jeho dveře byly vždy otevřené všem, kteří s ním potřebovali něco vyřešit – ať to byl profesor, nebo student. Každého vyslechl,“ uvedla.

Poslední rozloučení s Vojtěchem Konopu proběhne ve čtvrtek 14. dubna od 11 hodin v kostele sv. Antonína Velikého v Liberci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky tul, univerzita, rektor, Vojtěch Konopa, Liberec, České vysoké učení technické v Praze, Antonín Veliký, Zdeněk Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutek na univerzitě. Zemřel emeritní rektor Vojtěch Konopa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.