Počasí dnes0 °C, zítra5 °C
Sobota 23. listopadu 2024  |  Svátek má Klement
Bez reklam

Inspekce si posvítila na fritování. Škodlivý olej našla v každém šestém podniku

Kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřila poctivost českých restauratérů. Inspektoři si posvítili na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé využívají k přípravě pokrmů. Prohřešek našli v každé šesté provozovně.

Kontroloři vyrazili do osmačtyřiceti českých a moravských provozoven, z nichž odebrali čtyřiapadesát vzorků fritovacích olejů. U sedmi vzorků zjistili použití takzvaného přepáleného oleje, který obsahuje škodlivé látky a není vhodný k přípravě jídel. Hned ve dvou případech šlo navíc o velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Jednotlivé vzorky hodnotili inspektoři na základě posouzení vůně, chuti a barvy. Důkladnější rozbor měla na starosti pražská laboratoř SZPI. „Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U osmi procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení," informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři navštívili také liberecké podniky. Například provozovna rychlého občerstvení ve Frýdlantské ulici vyšla z testu s kladným hodnocením. Horší výsledek měly stravovací zařízení ve středočeských Poděbradech, Praze nebo Plzni. Kompletní seznam kontrolovaných podniků zveřejnila SZPI na webu Potraviny na talíři.

Porovozovatelé, u nichž byly nalezeny prohřešky, mají za úkol pochybení odstranit a inspekce s nimi zahájí správní řízení o uložení pokuty. V porovnání s předchozími kontrolami se kvalita fritovacích olejů lehce zlepšila. Před dvěma lety našli kontroloři problém u více než sedmnácti procent hodnocených vzorků. „Celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu," dodal Kopřiva.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky inspekce, potraviny, potraviny na pranýři, kontrola, Státní potravinářská inspekce, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Všichni víme, že přepálený olej je silně karcinogenní a že způsobuje rakovinu. Proto by měly být pokuty velmi tvrdé a mělo by být přistoupeno i k trestání odnětím svobody. Mělo by to být bráno jako úmyslné poškození zdraví, jako úmyslné vyrábění rakoviny u zákazníků! Hygiena by měla kontrolovat všechny jenž prodávají smažené výrobky!!!

Neděle, 17. dubna 2022, 14:59Odpovědět

Inspekce si posvítila na fritování. Škodlivý olej našla v každém šestém podniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.