Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ceněnou mozaiku z budovy v Třebízského ulici zachránili restaurátoři. Zpět se nevrátí

Před třemi lety zmizela ze vchodu do bývalého internátu v liberecké Třebízského ulici mozaika z padesátých let. Zobrazovala studentku a studenta s atributy technických oborů. Mozaika ale zničena nebyla, restaurátoři z pardubické univerzity ji zachránili a obnovili, nyní se pro ni hledá nové místo.

Dobová mozaika byla umístěná nad vchodem - studentka s knihou a student s kružítkem a rolí nákresů. Mozaika je jedním z mála existujících dokladů inovativní technologie prefabrikované mozaiky 50. let, která byla vyvinuta v národním podniku Železnobrodské sklo.

„Mozaiku jsme nejprve překryli ochranným přelepem a následně za ní vybourali zeď. Jedině tak bylo možné dosáhnout bezpečného transportu. Poté jsme betonový panel, který mozaiku nese, ztenčili z důvodu snadnější manipulace a transportu,“ popsal průběh restaurování pro univerzitní web proděkan Fakulty restaurování Jan Vojtěchovský.

Celý blok vážil 150 kilogramů

Celý blok totiž vážil 150 kilogramů, podklad mozaiky tak restaurátoři nahradili lehčím materiálem. „Při transportu a ztenčování lože se uvolnily některé z mozaikových kostek. Museli jsme je opět uchytit a upravit částečně spáry. Retuší prošlo i část kostek nově doplněného skleněného materiálu,“ dodal Vojtěchovský.

Mozaika na domě odkazovala na využití domu, který byl původně internátem. Zobrazovala studenta a studentku technických oborů. V budově poté sídlila policie, nakonec ji koupila univerzita, která ji nechala rekonstruovat. A na mozaiku už nezbylo místo.

Mozaiku z 50. let zachránili restaurátoři

Středa, 20. dubna 2022, 10:13

Mozaiku z 50. let zachránili restaurátoři
Mozaiku z 50. let zachránili restaurátoři

Památkáři je přitom ceněná, a tak se rozběhly práce na její záchraně. „Restaurovaná mozaika je jedním z mála existujících dokladů inovativní technologie prefabrikované mozaiky 50. let, která byla vyvinuta v národním podniku Železnobrodské sklo,“ vysvětlil proděkan.

Na opravenou budovu v Třebízského ulici už se mozaika nevrátí, restaurátoři ale budou hledat jiné místo. Mluvilo se například o Severočeském muzeu. „Budeme usilovat o její umístění v instituci, kde by si ji mohla prohlédnout veřejnost,“ uzavřel restaurátor.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Pardubice

Štítky mozaika, třebízského, tul, univerzita pardubice, restaurátoři, restaurátor, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceněnou mozaiku z budovy v Třebízského ulici zachránili restaurátoři. Zpět se nevrátí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.