Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Horská se změní. Developeři chystají další projekty, počet obyvatel se zdvojnásobí

Lokalita kolem ulic Horská, U Slunečních lázní a Přírodní se v posledních letech mění. Postupně tu příbývají rodinné domy i viladomy. V plánu jsou ale další projekty, které mají počet obyvatel v místě zdvojnásobit. Jen na Horské vyroste deset viladomů, další domy jsou plánované v lokalitách Sluneční lázně a v Přírodní ulici.

To znamená velký zásah do podoby místa. Město se nyní snaží o to, aby výstavba nerostla živelně, ale aby do lokality zapadla. V současné době Kancelář architektury města (KAM) připravuje společně s obyvateli Ruprechtic zadání na urbanistickou soutěž na území okolo stávající točky autobusu na Horské ulici. „Tato soutěž definuje vznik lokálního centra v podobě malého náměstíčka, vytvoření oddechového parku a komplexně řeší další vazby na okolí. Celkově by měl tento projekt kultivovat a sjednotit prostředí dané lokality,“ vysvětlil vedoucí KAM Jiří Janďourek.  

Právě tato soutěž má podle něj za cíl integrovat rozličné projekty vznikající v lokalitě, které přímo s vymezeným územím soutěže sousedí. „Projekty vznikaly před založením KAM a naší snahou je pomoci stávajícím i budoucím obyvatelům vytvořit kvalitní vystavěné prostředí. O to se snažíme i v případě již projednávaných projektů Viladomy Horská, U Slunečních lázní,“ dodal architekt.

Místo viladomů rodinné domky. V Ruprechticích se bude stavět, investor zaplatí silnici

Několik let existoval plán na výstavbu viladomů v lokalitě U Slunečních lázní v libereckých Ruprechticích. Oblast s rodinnými domky by tak dostala necitlivý zásah, podobně jako je to třeba nedaleko na Horské ulici. Pražský investor ale nakonec...

Projekt Viladomy Horská přinese deset objektů na louku, kterou nyní místní využívají pro venčení psů, na podzim pro pouštění draků. Další domy pak vyrostou U Slunečních lázní, kde se domy rozrostou až směrem k Lesnímu koupališti. Zastavěna bude i lokalita v Přírodní ulici, kde je v plánu dalších jedenáct rodinných domů.

Projekty s obavami sledují i místní obyvatelé, kteří se snaží, aby výstavba co nejméně narušila ráz místa. „Výstavbu se snažíme usměrnit tak, aby Horská nevytvářela alternativu centra města, ale byla místem, kde se město citlivě mění v krásné a tajemné Jizerky,“ řekla Drbně Anna Stanislavová z Osadního výboru Ruprechtice-Horská.

Podle ní byla při příležitosti rozhodování, jakou podobu má mít budoucí lokální centrum na Horské vypracována demografická analýza, která potvrdila očekávaný nárůst počtu obyvatel čtvrti na téměř dvojnásobek a nutnost věnovat pozornost občanské vybavenosti – plochy pro rekreaci, drobná sportoviště, hřiště, místa pro setkávání, drobná provozovna či malý obchod. „Zájem je, aby alespoň malé městské pozemky, které v oblasti lokálního centra jsou, zůstaly nezastavěné a na městském pozemku se zatrubněným prameništěm došlo k revitalizaci přírodě blízkým způsobem,“ dodala.

Na místě současné točny má být nové centrum čtvrti. 

Právě osadní výbor řeší i to, zda by projekt viladomů nešel snížit. „Jde o opravdu o velký zásah. Naše snahy, které směřují k vytvoření "kvalitní čtvrti", zvyšují hodnotu stavěných nemovitostí, tak ani nemáme dojem, že jdeme proti developerům, spíše vnímáme jakýsi nedostatek času na jednání a nepochopení situace,“ vysvětlila Stanislavová.

Město i z toho důvodu vytvořilo Memorandum o porozumění a spolupráci při přípravě a projektování projektu Vilapark Horská. To vzniká v návaznosti na podnět několika obyvatel, kteří s podobou vilaparku nesouhlasí z důvodu obav z nedodržení podmínek územního plánu ze strany investora. „Město z předmětných důvodů vytvořilo memorandum, které ubezpečí občany, že investor při stavbě dodrží podmínky územního plánu a nehrozí tak postavení předimenzované stavby co do výšky a záboru,“ vysvětlil náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc (Starostové pro LK).

V případě porušení pak investorovi hrozí velké pokuty. „Investor se zavazuje dodržet výškové členění bytových domů podle územní studie, přičemž bude zavázán sankcemi ve výši patnáct milionů korun za překročení výšky každého stavebního objektu,“ dodal Šolc. Podle něj také investor zaplatí úpravy ulice Horská od křižovatky U koupaliště po vjezd do lokality před novou křižovatkou.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky horská, výstavba, developeři, kam, viladomy, liberec, Sluneční lázně, ekoflora, projekt, dům, soutěž, investor, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská se změní. Developeři chystají další projekty, počet obyvatel se zdvojnásobí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.