Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vodojem nad Ruprechticemi se prodraží o miliony. Do zásobníků se vejde pět set kubíků vody

Do konce letošního roku má být hotový vodojem, který roste v lese nad Ruprechticemi nedaleko kamenolomu Ligranit. Dva zásobníky budou mít kapacitu pět set kubíků vody a napojí se na ně několik desítek domů v okolí. Stavba se nakonec kvůli tvrdšímu podloží prodraží o asi 11 milionů korun.

Stavba začala loni v červenci. „Potýkali jsme se s vícepracemi, vyskytlo se tvrdší podloží, než jsme čekali,“ uvedla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO) při prohlídce stavby.

Na to se ale přišlo až během prací. „Když to řeknu laicky, předpokládali jsme, že budeme pokládat čtyři trubky denně, což je nějakých dvacet metrů, a my jsme se pohybovali v některých úsecích na dvou až třech metrech," vysvětlil Vladimír Šebesta, jednatel firmy, která stavbu provádí. Stavba tak nakoenc vyjde na 75 milionů oproti původnímu odhadu 64 milionů.

Hotovo má být i tak letos v prosinci, možná i dříve. Celkem se kromě vodojemu buduje asi pět kilometrů vodovodního řadu, vodu pak do vodojemu přivede přivaděč z vodojemu Orion. „Hotovo máme v zemi zhruba 4,8 kilometru, zbývá nám dvě stě metrů. Ještě musíme dostavět a odzkoušet vodojem a poté dokončit finální povrchy,“ dodal Šebesta.

Ještě během letoška se pak bude dělat celkem 54 vodovodních a devět kanalizačních přípojek do domů v okolních ulicích.

Na špatnou situaci s vodou si místní stěžují dlouhá léta. Nejhorší byla před dvěma lety v době velkého sucha. „Dva tři roky nazpátek, když bylo velké sucho a nepršelo, tak jsme byli bez vody, takže my tady tu akci vítáme," řekla Miriam Janů, která bydlí v nedaleké Divoké ulici. Právě tu bude vodojem také obhospodařovat.

Podle náměstka Jiřího Šolce (Starostové pro LK) jde o jednu z nejdůležitějších infrastrukturních akcí ve městě za posledních patnáct let. „Tato lokalita na dobré zavodnění dvacet let čekala,“ uvedl. Město podle něj už teď připravuje další etapu projektu v severozápadní části města. „Rádi bychom pokračovali směrem do Kateřinek a do části Krásné Studánky,“ dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vodojem, Ruprechtice, voda, liberec, Ligranit, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodojem nad Ruprechticemi se prodraží o miliony. Do zásobníků se vejde pět set kubíků vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.