Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dosavadní chladnější jaro omezuje kůrovce, letos by měl mít obvyklé dvě generace

Dosavadní chladnější jaro brzdí rozvoj kůrovce. Lesníci očekávají, že se lýkožrout letos vyrojí v obvyklých dvou dceřiných generacích a na horách v jedné. Chladnější jaro není pro kůrovce příznivé, ještě se nevyrojil. Kůrovcová kalamita v českých lesích naplno vypukla v roce 2018. Na vrcholu byla v roce 2020, loni již ustupovala.

Přes ústup kalamity nadále vyžaduje ochrana lesa před kůrovci velkou pozornost. V lesích máme instalované lapače a lapáky na odchyt kůrovce a pokračujeme ve vyhledávání a těžbě napadených stromů," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová, které spravují téměř polovinu lesů v zemi.

Situace s kůrovcem se podle státního podniku postupně zlepšuje ve všech regionech. „Letos počítáme s dalším snížením objemu napadeného dříví a návratem k normálnímu hospodaření asi na 78 procentech spravovaného území," řekla mluvčí.

Těžba dřeva ve státních lesích loni s ústupem kůrovcové kalamity klesla o 20 procent na 11,4 milionu metrů krychlových. Letos by měl následovat další pokles na asi deset milionů metrů krychlových dřeva, z nichž by asi 30 procent mělo připadnout na kůrovcové dřevo.

Nejvíce zasažené oblasti na severu Čech

Kůrovcová kalamita podle Lesů ČR ještě pokračuje na Ústeckém a Libereckém kraji, nejvíce je zasaženo Rumbursko, Českolipsko, Děčínsko a Liberecko. Přes pokles kůrovcových těžeb ještě kalamitním regionem zůstává Vysočina. „Problematická nadále zůstává situace v národních přírodních rezervacích, kde je zpracování napadeného dříví omezené kvůli ochraně přírody, což je třeba respektovat," uvedla Jouklová.

Prioritou Lesů ČR zůstává obnova kůrovcem zničených lesů. „Letos plánujeme vysadit 95 milionů sazenic na 22 tisících hektarech. Z toho pět tisíc hektarů plánujeme obnovit přirozeně. Jde znovu o rekordní plochu i počet sazenic," uvedla mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, lesy, počasí, Lesy ČR, kůrovec, kůrovci, jaro, les, Lesy České republiky, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dosavadní chladnější jaro omezuje kůrovce, letos by měl mít obvyklé dvě generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.