Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Českými telefony se šíří virus napadající Android, rozesílá statisíce zpráv

Sítěmi českých mobilních operátorů se začal šířit přes MMS a SMS zprávy nebezpečný malware Flubot. Virus cílí na uživatele chytrých telefonů s operačním systémem Android. Virus má podobu zmeškané hlasové zprávy s odkazem na instalaci podvodné aplikace, která následně rozesílá velké množství zpráv. Jen během středy operátoři zaznamenali statisíce takových zpráv. Informovala o tom Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Podle asociace se virus šíří prostřednictvím SMS a MMS zpráv, u zákazníků vzbuzují dojem, že na majitele telefonu čeká hlasový vzkaz ve schránce a pro jeho poslech musí otevřít přiložený odkaz. Tento odkaz pak nabídne instalaci podvodné aplikace. V případě její instalace se z telefonu rozešle velké množství MMS nebo SMS zpráv.

Asociace proto doporučuje na podobné zprávy neklikat a okamžitě je smazat. „Uživatelům doporučujeme instalovat na telefon aplikace výhradně z oficiálních obchodů App Store a Google Play. Nikdy ne z neznámých zdrojů. Velmi často jde o podobně zhoubné programy,“ řekl prezident asociace Jiří Grund.

Operátoři podle asociace dokážou část škodlivého provozu blokovat, ovšem v případě, že nebezpečné zprávy posílají samotné napadené telefony, operátoři do takové komunikace nemohou zasahovat.

Virus se v Evropě a patrně i v Česku šířil formou textových zpráv už před rokem. Škodlivý program napadal mobilní telefony s Androidem. Uživatelé v těchto případech dostávali zprávu, která předstírala, že je od přepravní služby s odkazem na sledování zásilky. Aplikace po nainstalování ovládla telefon uživatele a mohla bez jeho vědomí odesílat osobní údaje, včetně například podrobností on-line bankovnictví.

V minulosti se podvody s textovými zprávami většinou zaměřovaly na tzv. phishing. Snažily se uživatele přimět například k vyplnění formuláře s bankovními údaji a dalšími informacemi na podvodné webové stránce, která se vydávala za stránku banky. Současná vlna podvodů se liší tím, že se pokouší nainstalovat škodlivý software přímo do telefonu uživatele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Android, mobil, virus, SMS, instalace, Jiří Grund, Evropa, Česko, Google Play, App Store

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českými telefony se šíří virus napadající Android, rozesílá statisíce zpráv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.