Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel průkopník českého sci-fi a zakladatel legendárního ábíčka Vlastislav Toman

Ve věku 92 let zemřel autor dobrodružných knih, novinář a scénárista Vlastislav Toman. Stál u zrodu legendárního časopisu mladých techniků a přírodovědců, v jehož čele stál neuvěřitelné tři dekády. Zprávu o jeho úmrtí zveřejnilo nakladatelství Josef Vybíral a současný šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák.

„Dneska ráno zemřel můj kamarád a mentor Vlastislav Toman, zakládající člen ABC, jeho šéfredaktor z let 1959 až 1991, autor legendárního Kruana. Bylo mu 92 let. Vzpomeňte na své vlastní dětství, protože téměř jistě formoval svým dílem i vás. Vlastík se stal legendou už za svého života,“ napsal včera na sociální sítě Zdeněk Ležák

Vlastislav Toman se narodil 7. července roku 1929 v Plzni, kde také vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou. Po válce chvíli pracoval v plzeňské Škodovce.  Jeho první krátká povídka spatřila světlo světa v roce 1948, a to v časopise Vpřed. V letech 1953 až 1956 působil jako redaktor časopisu Rudá zástava. V témže roce stál u zrodu časopisu ABC, který se stal fenoménem po několik následujících generací.  

Tomana mnozí označují za průkopníka českého sci-fi a jeho jméno najdeme pod mnoha komiksy, které vycházely právě v ábíčku. Věnoval se také popularizaci vědy, zejména kosmonautiky. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Časopis ABC

Štítky Vlastislav Toman, ABC, české sci-fi, komiks, časopis, Zdeněk Ležák, science fiction, ŠKODA AUTO a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel průkopník českého sci-fi a zakladatel legendárního ábíčka Vlastislav Toman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.