Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poslední žně pro energošmejdy? Od července začnou platit nová pravidla

Už prvního července začnou platit nová pravidla zpřísňující podmínky pro podnikání zprostředkovatelů smluv s dodavateli energií. Ty mají přinést faktický konec takzvaných energošmejdů, kteří jen využívají situace a nabízejí nevýhodné smlouvy. I proto existuje obava, že by mohli ještě v posledních týdnech zneužít situace.

A jaké jsou ty změny, které mají zabránit energošmejdům zneužívat situace? Změní se dozorový orgán. Zprostředkovatele smluv na dodávky energií totiž doposud poměrně nelogicky kontrolovala a jejich spory se spotřebiteli řešila Česká obchodní inspekce (ČOI). Nově bude dozorovým orgánem Energetický regulační úřad (ERÚ).

ERÚ povede registr zprostředkovatelů a zároveň bude řešit spory mezi spotřebiteli a zprostředkovateli. „Nyní mají spotřebitelé nová práva vůči zprostředkovatelům,“ uvádí v tiskové zprávě ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová. „Jsme přesvědčeni, že registrovaní zprostředkovatelé budou vůči spotřebitelům postupovat v souladu se zákonem, jinak budou čelit riziku sankcí.“

Další důležitou změnou je, že zprostředkovatelé prodeje energií budou muset od ERÚ získat zvláštní oprávnění a budou se muset registrovat. A jakmile poruší pravidla, mohou o něj přijít, což znamená i jejich konec ve konec v oblasti zprostředkování energií.

Ani tato opatření ale nejsou spásná. „Nová zákonná ustanovení pomohou nám a především spotřebitelům. Energošmejdi tu za několik let zneužili důvěry desetitisíců spotřebitelů, kteří místo levného dodavatele skončili s pokutou. Počítejme ale s tím, že samotný registr vše nevyřeší. Zprostředkovatele jsme doteď nemohli kontrolovat ani pokutovat, takže nemáme zákonný důvod, proč je rovnou při registraci odmítnout. Těm nepoctivým jejich nekalé jednání budeme muset teprve prokázat,“ vysvětlil Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

To potvrzuje i Hekšová. „Je třeba zdůraznit, že do registru zprostředkovatelů bohužel mohou proklouznout i energošmejdi, kterým se nepodařilo doposud nic prokázat, ačkoliv toho mají na svědomí mnoho,“ varuje.

I když změny platí od 1. července, na energošmejda může spotřebitel narazit až do konce září. Právě tolik času budou mít žadatalé na získání oprávnění. Až do té doby tak mohou stále fungovat i energošmejdi.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky energošmejdi, DTest, erú, energie, spotřebitel, Energetický regulační úřad, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední žně pro energošmejdy? Od července začnou platit nová pravidla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.