Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kounicův dům by se osm let po vyhoření mohl dočkat opravy. Projektová dokumentace je hotová

Před pár dny to bylo sedm let, co vyhořel Kounicův dům v České Lípě. O vyhořelý dům se jeho majitel nestarat a ten dál chátral, proto ho koupilo město, které se nyní blíží k rekonstrukci. Ta by mohla proběhnout už příští rok, tedy osm let od nešťastné události.

„Hotová je projektová dokumentace pro stavební povolení, nyní probíhá potřebná inženýrská činnost nutná k podání žádosti o vydání stavebního povolení. Jakmile jej bude město mít, rozběhnou se práce na projektové dokumentaci pro provedení stavby,“ uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Kounicův dům je rozlehlý, památkově chráněný objekt v samém srdci České Lípy. „Snažíme se, aby rekonstrukce byla citlivá a respektovala historický ráz celého objektu, zároveň ale chceme, aby se jednalo o moderní objekt, který splňuje všechny nároky na provoz domu dětí a mládeže v 21. století. Myslím, že architekti k projektu přistoupili velmi dobře a že bude splňovat veškeré požadavky. Než bude vše hotové, bude to ještě nějakou dobu trvat, ale mám radost, že se neustále v náročné přípravě této velké rekonstrukce posouváme dopředu,“ uvedla v tiskové zprávě starostka České Lípy Jitka Volfová.

Současný stav domu.

Kounicův dům vyhořel 13. května 2015, objekt tehdy vlastnilo Sdružení sportovních svazů ČR. Jenže tehdejší majitel stav objektu neřešil a ten tři roky chátral. A tak ho v roce 2018 za necelé dva miliony koupilo město, které objekt zajistilo před dalším chátráním za dalších devět milionů.

Od té doby město pracuje na přípravě rekonstrukce objektu. „Vysoutěžit projektanta, který zpracuje projektovou dokumentaci rekonstrukce památkově chráněného objektu, se městu po opakování výběrového řízení podařilo až v květnu 2021,“ dodala mluvčí.

Do zrekonstruovaného objektu by se pak měl přesunout Dům dětí a mládeže Libertin, který nyní sídlí v církevním objektu na Škroupově náměstí.

Ohodnoť článek

Foto Město Česká Lípa

Štítky kounicův dům, projekt, Česká Lípa, rekonstrukce, dům, projektová dokumentace, Jitka Volfová, Sdružení sportovních svazů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kounicův dům by se osm let po vyhoření mohl dočkat opravy. Projektová dokumentace je hotová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.