Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové koupaliště budou mít letos Chrastava a Košťálov, v Mimoni projekt chystají

Modernizované venkovní koupaliště za desítky milionů korun budou mít letos Chrastava a Košťálov. Na Lesním koupališti v Liberci začala výstavba nového zázemí a Mimoň rekonstrukci vodní nádrže připravuje.

V Chrastavě by měla radnice koupaliště otevřít za dva týdny, rekonstrukce stála zhruba 27 milionů korun. Město k modernizaci přistoupilo hlavně kvůli problémům s kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, který koupaliště napájel. „Přírodní koupaliště se zmenšilo zhruba na polovinu, což povede k tomu, že voda z Vítkovského potoka, který ho napájí, se bude moci lépe měnit," uvedl již dříve starosta města Michael Canov. V uvolněném prostoru původního koupaliště je nová nádrž o rozměrech 20 krát osm metrů s hloubkou 130 centimetrů, která bude napájena pitnou vodou a případně z vrtu. Bude mít nerezovou vanu a hned vedle bude brouzdaliště s vodními prvky pro malé děti.

V Košťálově u Lomnice nad Popelkou skončí rekonstrukce koupaliště v areálu autokempu za více než 42 milionů až v létě, má asi dvouměsíční zpoždění. „Zkušební provoz bude až v srpnu, měl být v červnu," řekl starosta obce Milan Havlík. Důvodem je podle něj komplikovaní situace na stavebním trhu s nedostatkem pracovníků i materiálů. Modernizace koupaliště začala loni po letní sezoně. Podle starosty už byla nutná. „Dno protékalo a nepomáhaly lokální výspravy," uvedl jeden z hlavním důvodů. Druhým byla kvalita přítoku, i když podle rozborů byla voda nezávadná. „Pohledově ale byla voda nepřijatelná. Nevíme, čím to bylo, ale byla taková zahnědlá a lidé se v tom nechtěli koupat," řekl starosta. Nově bude koupaliště napájeno z jednoho menšího vodního zdroje a obecního vodovodu a přibude technologie na čištění vody. Nová je i betonová vana vsazená do původní. Navenek bude nádrž vypadat jinak, bude mít oblý tvar. „Nebude to v půdorysu obdélník, ale taková trochu fazolka. A v té užší části to bude překlenuto můstkem," řekl Havlík. Můstek bude opticky oddělovat dětskou část od plavací, kde bude hloubka od 1,6 do 2,1 metru.

V Liberci na městském Lesním koupališti letos první etapou zhruba za 1,5 milionu začíná výstavba nového zázemí. Provozovatel bude dělat základovou kamennou desku a město mu přidá přes 730 tisíc korun na vybudování čističky odpadních vod. Na základně by v budoucnu měly být sauna, převlékárny, sprchy, toalety, i bufet, vše pod zastřešenou ocelovou konstrukci.

Koupaliště se podle původních plánů mělo nyní rekonstruovat i v Mimoni, tam ale radnice projekt stále připravuje. Starosta Petr Král řekl, že připravují podmínky pro vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele stavby. „Chtěli bychom soutěžit ještě letos a uvidíme, co z ní vzejde," uvedl starosta. Zda k rekonstrukci koupaliště město skutečně přistoupí, bude podle něj záležet na cenách, jaké firmy nabídnou. Loni náklady odhadoval na zhruba 50 milionů bez daně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Chratava

Štítky ČR, rekreace, stavby, koupaliště, Liberecký kraj, Chrastava, Mimoň, Košťálov, rekonstrukce, Liberec, Michael Canov, Petr Král, Lomnice nad Popelkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové koupaliště budou mít letos Chrastava a Košťálov, v Mimoni projekt chystají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.