Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dřevěná terasa je krásná, ale náročná na údržbu. Populární WPC nedostatky eliminuje

PR článek

Kde jinde se setkávat s rodinou, přáteli i jinými hosty než na terase? Pokud o ní již delší dobu sníte, ale stále se nemůžete rozhodnout, jaký typ prken použijete, vsaďte na WPC. V následujících řádcích se o daném kompozitním materiálu dozvíte vše podstatné. Rozebrali jsme pro vás výhody i nevýhody a přidali tip na konkrétní značku a zkušenou montážní firmu.

Co je WPC?

Pod zkratkou WPC se skrývá „wood-plastic composite“ - česky „dřevoplastový kompozit“, familiérně „dřevoplast“. Již z názvu je patrné, že jde o kompozitní materiál neboli kompozit, tedy materiál složený z několika substancí. V případě dřevoplastu jde o výrobky ze dřeva a polymeru, jež jsou zastoupeny v určitém poměru  - např. český výrobce Woodplastic používá 60 % dřevní hmoty a 40 % HDPE (High Density PolyEthylen). Stejně jako u ostatních kompozitních materiálů se WPC honosí výhodami obou složek a vlastnostmi, kterými jednotlivé složky v odděleném stavu nemají. Respektive si bere to nejlepší ze dřeva, ale bez typických neduhů.

Pokud jste k moderním materiálům poněkud skeptičtí a preferujete ty „časem prověřené“, vězte, že WPC není žádná rychlokvaška, ale velmi spolehlivý kompozit, který byl vynalezen před více než 50 lety. Tvůrci si dali za cíl vyvinout dokonalé umělé dřevo, což se jim v podstatě povedlo. Obecně jsou výhody dřevoplastu naprosto přesvědčivé, nicméně stejně jako u ostatních materiálů je rozhodující úroveň technologie výroby. Kvalitativní rozdíly zdánlivě stejných výrobků mohou být propastné, a proto je důležité pečlivě vybírat konkrétní produkt.

Jaké jsou hlavní výhody WPC terasových prken?

Pokud vám vrtá hlavou, proč byste měli zvolit dřevoplast místo konvenčního dřeva, pozorně si přečtěte o hlavních výhodách WPC terasových prken. Není jich zrovna málo, a právě díky nim popularita kompozitu rok od roku roste.

Dlouhá životnost

Pokud preferujete materiály, které vydrží, budete z dřevoplastu právem nadšení. Životnost WPC je vskutku vysoká – pohybuje se v řádu desítek let a někteří výrobci jsou trvanlivostí dřevoplastu natolik jistí, že se nebojí nabízet nadstandardně dlouhou garanci (zmíněná značka Woodplastic dokonce 25 let). Faktem je, že odolnost je díky přítomnosti plastových komponentů takřka extrémní, a to i v případě kontaktu s vodou. I proto jsou terasová prkna z umělého dřeva první volbou pro každého, kdo shání materiál, který bez ohledu na intenzitu vlivů prostředí vydrží v původním stavu po celé dekády.

Minimální údržba

V souvislosti s WPC bychom mohli uvést, že jde o takřka bezúdržbový materiál – a rozhodně bychom nelhali. Nemusíte mít strach, že by po vás WPC terasová prkna za čas úpěnlivě prosila o nový nátěr a impregnaci, jednoduše je vyčistíte pomocí kartáče nebo vysokotlakého čističe. Díky minimálním nárokům na čištění se z dřevoplastu vyrábí oblíbený nábytek a městský mobiliář, který je k vidění na veřejných prostranstvích. Materiálu lze snadno vrátit původní krásu – s minimem úsilí a prakticky bez investice. V případě tradiční dřevěné terasy vás naopak čeká spousta práce – pravidelné broušení a natírání. A jistě vás potěší i absence třísek, suků a dalších vizuálních kazů – ty v kompozitu nenajdete.

Barevná i tvarová stálost

Není žádné tajemství, že dřevo „pracuje“. Jinými slovy se vlivem vnějších faktorů kroutí a praská, ale také bobtná, takže v konečném důsledku mění objem. A aby toho nebylo málo, pod vlivem UV záření mění barvu. Žádnou z uvedených nevýhod u WPC nenajdete. Naopak se můžete spolehnout na tvarovou i barevnou stálost. Znamená to, že i po letech budete mít taková terasová prkna, jaká jste si skutečně vybrali.

Protiskluzový povrch

Další klíčovou výhodou dřevoplastu je protiskluzový povrch. A přesně z tohoto důvodu se WPC prkna používají v místech, kde se počítá s mokrým povrchem (např. v okolí bazénů a saun, venkovních sprch atd.). Z hlediska bezpečnosti se sluší zmínit i to, že nehrozí vznik třísky.

Odolnost proti hnilobě, plísni a hmyzu

Dřevo je náchylné na napadení dřevokazným hmyzem, má tendenci hnít a může se na něm vytvořit plíseň. Nic z toho však nebudete muset řešit, pokud si terasu postavíte z dřevoplastu. WPC terasová prkna nepotřebují impregnaci, protože jsou opatřena ochranou již z výroby.

Snadná montáž

Práce s dřevoplastem není o nic náročnější než se dřevem. Broušení, lepení či spojování pomocí vrutů -  nic z toho není problém. Stejně jako v případě běžné dřevěné terasy si samozřejmě musíte ohlídat kvalitu podkladu, který zajistí stabilitu a optimální namáhání konstrukce.

WPC terasy

Středa, 1. června 2022, 13:09

WPC terasy
WPC terasy

Mají WPC terasová prkna i nevýhody?

Odpověď zní ano, také dřevoplast má samozřejmě několik pomyslných vad na kráse. Navzdory širokému spektru výhod proto musíme zmínit také několik nedostatků, se kterými byste se měli před realizací seznámit.

Problémové bývají především duté profily. Výrobci sice slibují vynikající odolnost, ovšem skutečnost bývá diametrálně odlišná. Profily se drolí, nafukují, praskají a ohýbají všemi směry. Že vám to zní jako opak jedné z hlavních výhod, které jsme uvedli výše? Pozor – nejde o nedostatek dřevoplastu jako takového, ale spíše o kompromis v honbě za nízkou cenou.

Nechcete-li, aby vám při pohledu na terasová prkna za nějaký čas nezbyly jen oči pro pláč, raději se vyhněte nejlevnějším nabídkám WPC.

Pořizovací cena skutečně kvalitního dřevěného kompozitu je oproti ceně dřeva vyšší, ale na druhou stranu nabízí nesrovnatelně delší životnost, a proto je v konečném důsledku mnohem levnější. Vždyť u nejlevnější dřevěné terasy z severského modřínu lze počítat s životností max. 10 let, a to pouze za podmínky každoroční údržby, jinak ji budete muset vyměnit třeba již po pěti letech.                                  

K čemu se dřevoplast dále využívá?

Prkna z dřevoplastu nachází využití při realizaci teras a balkónů, nicméně jejich potenciál je samozřejmě mnohem větší. Vlastnosti jako voděodolnost a protiskluznost z činí z WPC ideální materiál pro venkovní plochy kolem bazénu. Jednoduchá údržba a přírodní vzhled zase vynikající volbu při výběru zahradního nábytku, plotovek, a dokonce fasádních obkladů. A jistě vás napadnou i další způsoby, jak z kompozitu vytěžit maximum i jinde.

Kterému výrobci WPC terasových prken důvěřovat?

Na WPC terasová prkna narazíte ve všech hobby marketech, ale od levného sortimentu nemůžete očekávat zázraky. Kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými produkty jsou diametrální – a stejně jako v případě jiných materiálů platí, že špičková kvalita má svou cenu.

Mezi nejvýznamnější evropské producenty špičkového dřevěného kompozitu patří česká firma WPC - WoodPlastic. Extrudovaná prkna s plným profilem se vyrábí ve středočeských Bukovanech, kde se také průběžně testuje jejich kvalita ve vlastní výzkumné laboratoři.

Prkna WoodPlastic se vyrábí v široké škále přirozených barevných odstínů a působí vkusně a reprezentativně (zde si můžete prohlédnout druhy profilů terasových prken). Materiál má minimální nasákavost a je odolný vůči bazénové i slané vodě. Společnost WPC – WoodPlastic na něj poskytuje záruku až 25 let při předpokládané životnosti 50 let.

Kvalitu českých produktů WoodPlastic mohou doložit tisíce spokojených zákazníků v desítkách zemí světa. 

Nespornou výhodou prken WoodPlastic je i fakt, že jejich jakosti důvěřují profesionálové, kteří se kromě prodeje zabývají také montáží. Kvalitní pokládku terasy zajistí certifikovaní montážníci, kteří pracují pod vedením Josefa Chmurčiaka. V rámci komplexního servisu nabízí zaměření a vytvoření cenové nabídky zdarma. Materiál si však můžete pouze zakoupit a na základě odborné instruktáže postavit terasu svépomocí. Domluvte se s nimi na osobním setkání, prohlédněte si zkušební vzorky teras a obkladových lišt a udělejte si o materiálu lepší představu.

Firma Terasy.net se specializuje na produkty značky WoodPlastic a nabízí kompletní sortiment prvků z WPC. Pan Chmurčiak vám pomůže s výběrem kvalitních terasových prken pro stavbu bezúdržbové terasy a stejně dobře vám doporučí také plotovky. Plotová prkna z WPC nabízí stejně nadčasový design a výjimečné vlastnosti, díky kterým budete moct provždy zapomenout na broušení a natírání plotu. Nejinak je na tom i v případě obkladů, jež jsou taktéž nedílnou součástí nabídky. Díky WPC můžete nechat vyniknout krásu dřeva prakticky všude, a to bez zbytečných kompromisů a starostí.

Více se dozvíte na webu Terasy.net, kde najdete fotogalerii s desítkami realizací. Udělejte si jejich prostřednictvím lepší představu o tom, jak by mohlo vypadat i vaše bydlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dřevěné terasy, wpc, dřevo, terasy, terasy.net, terasa, kompozitní materiál, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěná terasa je krásná, ale náročná na údržbu. Populární WPC nedostatky eliminuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.