Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Liberci pořádá spolek Život jde dál Mistrovství ČR vodicích psů. Zúčastní se čtrnáct dvojic

V Liberci porovnají v neděli své dovednosti vodicí psi. Mistrovství ČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové – pořádá v krajském městě poprvé spolek Život jde dál. V libereckých ulicích za běžného provozu změří síly 14 zrakově postižených a jejich čtyřnozí společníci. Aby měli všichni stejné podmínky, budou mít "páníčci" klapky na očích.

„Své schopnosti poměří nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé České republiky, mezi účastníky je několik vicemistrů a mistrů z minulých ročníků," řekl předseda spolku Roman Vaněk. Závod se skládá z klasické soutěže poslušnosti a z druhé disciplíny, kterou je takzvaná frekvence. Pes při ní musí svého pána provést předem danou trasou s běžnými překážkami a splnit několik úkolů – například najít dveře nebo přechod pro chodce, označit zastávku nebo bezpečně obejít překážku na cestě.

„Disciplíny budou pro návštěvníky k vidění v ulicích a v přilehlých budovách. Zrakově postižení a soutěžící a jejich vodicí psi musí dokázat, že se umí dobře orientovat a pohybovat se za plného provozu v ulicích města i třeba v nákupním centru," uvedl Vaněk. K nejtěžším úkolům pro psa patří podle něj sledovat překážky, které jsou nad jeho hlavou a mohly by nevidomého ohrozit nebo zranit. Mistrovství bude mít i bohatý doprovodný program, lidé si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet třeba projít naslepo labyrintem.

Ztráta zraku neznamená konec aktivního života

Sám Vaněk je příkladem toho, že i se ztrátou zraku se dá žít aktivní život. Od dětství trpěl cukrovkou a o zrak přišel před 13 lety. „Rok jsem odmítal vyjít z domu," přiznal. Do aktivního života ho vrátil pes Nabuchodonozor, labrador, kterému krátce říká Nabu. „Nahrazuje mi oči," poznamenal Vaněk. I díky němu, podpoře rodiny a přátel se dnes pouští do takových aktivit, jako je lezení po horách, potápění nebo střelba, napsal dvě knihy pohádek a příští rok by rád vydal třetí.

„Dřív by mě nic takového ani nenapadlo, znal jsem jen práci a rodinu," řekl Vaněk, teď si chce život hlavně užít. Proto se svým spolkem nepořádá jen závody, ale také například letní tábor pro nevidomé a další akce, jezdí také přednášet do škol. Nedělní šampionát bude pro něj mít ale i smutnou stránku, oznámí totiž odchod svého vodicího psa do důchodu. V prosinci Nabu oslaví desáté narozeniny a služba už je pro něj příliš náročná. Vaněk by tak měl dostat nového psa, Nabu ale v rodině, pokud to půjde, zůstane na dožití. „Je to člen rodiny," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Život jde dál

Štítky ČR, menšiny, zdraví, handicapovaní, psi, Liberec, mistrovství, vodicí pes, Česko, Roman Vaněk, rodina, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci pořádá spolek Život jde dál Mistrovství ČR vodicích psů. Zúčastní se čtrnáct dvojic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.