Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce URANU se nejspíš znovu odloží. Vítězný Metrostav potrestal soud

Už jednou odložená rekonstrukce budovy URAN pod libereckým nádražím se možná bude znovu odkládat. Způsobil to úterní rozsudek soudu, který v korupční aféře potrestal Metrostav odebráním veřejných zakázek. Jenže právě Metrostav měl URAN rekonstruovat. Město chce celou situaci ještě probrat s právníky.

„Zhotovitelem rekonstrukce se na základě standardního řízení stala před časem firma Metrostav, která se jako jediná do zadávacího řízení přihlásila. Dosud ale nedošlo mezi městem a firmou Metrostav k podpisu žádné smlouvy,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Město tak chce nyní celou situaci posoudit s právníky. „Respektujeme dnešní verdikt soudu, ale zároveň si musíme nechat vše posoudit našimi právníky. Je to pro nás nepříjemná situace,“ řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Soud potrestal Metrostav tím, že se nesmí tři roky účastnit veřejných zakázek. Zda to platí už pro ty vysoutěžené, to chce město řešit s právníky. „Pokud Metrostav v rámci rozsudku, který nemá odkladný účinek, dostal zákaz činnosti, který se týká i naší zakázky, nebude smlouva s tímto uchazečem uzavřena. S ohledem na skutečnost, že se jednalo o jediného účastníka zadávacího řízení, budeme s největší pravděpodobností nuceni výběrové řízení zrušit a vypsat opětovně,“ dodala náměstkyně.

Podle mluvčího Metrostavu Vojtěcha Kostihy ale firma URAN nejspíš skutečně rekonstruovat nebude. Metrostav může podle něj dokončit vysoutěžené a rozestavěné zakázky. Nemůže ale podepisovat nové smlouvy, což bude zřejmě případ libereckého Uranu.

„Pokud nebyla podepsána smlouva, a vypadá to, že nebyla, a pokud opravdu soutěží Metrostav a.s., pak smlouvu nebude moci podepsat, protože dneškem k tomu pozbyl způsobilosti," uvedl Kostiha pro ČTK.

Firmu, která opraví sedmipodlažní úřednickou budovu Uran, hledal Liberec v soutěži podruhé. V prvním výběrovém řízení loni na podzim vítěz odstoupil a další dva uchazeči nesplnili podmínky řízení. Tehdy se nabídky pohybovaly od 78,75 milionu do 90,23 milionu. Radnice v opakované soutěži očekávala ceny kolem 92 milionů korun bez daně, Metrostav jako jediný uchazeč uspěl s cenou 101,9 milionu.

Ohodnoť článek

Štítky Metrostav, výběrové řízení, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Ideální budova pro městskou ubytovnu! Malinkaté pokojíčky a na každém patře, na straně bez oken, společná kuchyňka, společné WC, společná prádelna, společné sprchy a akumulační nádrže. Fasáda na jih a střecha může sbírat teplo pomocí vakuových trubic a teplo skladnit v akumulačních nádržích, které budou na každém patře. Dole v přízemí služebna pro policisty a kanceláře pro pracovníky úřadu práce a sociálních služeb + možná nějaký ten maloobchod. Ubytovna by nabídla místo pro cca 120 lidí (120 pokojů), takže by se v Liberci ihned uvolnily byty a ceny nájemného by šly dolů. Volte mě! + Ubytovna by si zasloužila i kotel na dřevo, aby v zimních měsících mohla být teplá voda a topení nezávislé na importu!!! Příspěvky na bydlení by šly městu a proto by se mu rekonstrukce zaplatila sama!!!!!

Úterý, 21. června 2022, 20:59Odpovědět

Rekonstrukce URANU se nejspíš znovu odloží. Vítězný Metrostav potrestal soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.