Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další rezidenční čtvrť v Liberci. Místo Interlany na Františkově vyroste 300 bytů

V Liberci se chystá výstavba další rezidenční čtvrti. Na Františkově má místo zchátralého areálu bývalé Interlany vyrůst sedm bytových domů s třemi stovkami bytů. Projekt s názvem Zahrada Gallas navrhlo anglické architektonické studio Chapman Taylor. Práce na revitalizaci celé lokality mají začít už v srpnu, hotovo má být do tří let.

Výstavba družstevních bytových domů vychází podle mluvčí projektu Hany Tietze z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. „Domy budou maximálně šestipodlažní s nejvíce čtyřmi desítkami bytů,“ řekla.

Projekt zástavby území mezi Švermovou a Vysokou ulicí představili investoři poprvé v roce 2009, kdy žádali změnu územního plánu. Pozemek byl původně určený jen pro průmyslovou výrobu, a proto bylo třeba jeho určení změnit. Prostor pro výstavbu je rozdělený na jižní a severní část oddělenou Františkovským potokem. Tok pozemek protíná, dnes ho ale skrývá potrubí. Projekt počítá s otevřením koryta potoka a jeho rekultivací. Stavba by měla začít na podzim, hotovo bude do konce roku 2025.

„Chceme vybudovat místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel. Ti v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště na pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek, nebo servis point pro kola a mnoho dalšího. Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav, že je porazí auto,“ upřesnila Anna Ježková za Coop Development, který na projektu spolupracuje.

Na projektu družstevního bydlení bude spolupracovat liberecké SBD Sever, které před rokem dokončilo 114 družstevních bytů v centru města. V Zahradě Gallas vzniknou dvě bytová družstva, každé bude mít dva domy. Zájem o nové družstevní byty nedokázal předseda představenstva SBD Sever Petr Černý odhadnout. „Na jednu stranu tady působí faktor akutního nedostatku nových bytů, po kterých je poptávka, na druhou stranu jsme v období vysokých úrokových sazeb a to může být brzdou," řekl.

Zpřísnění podmínek pro hypotéky může ale podle Černého družstevní výstavbě nahrávat, nositelem úvěru je totiž družstvo, bydlení tak může být dostupné i pro ty, kdo by na hypotéku třeba nedosáhli. Zatímco u loni dokončených družstevních bytů skládali družstevníci čtvrtinu ceny a zbytek budou 25 let splácet v nájmu, u nového projektu se podle Černého kvůli vysokým cenám stavebních prací i úrokům uvažuje o snížení vlastního podílu na 20 procent a prodloužení platby nájmu až na 30 let, aby bydlení bylo dostupnější.

První etapa čtyř domů do družstevního vlastnictví bude dokončená v létě 2024. Kompletní projekt by měl být hotový do konce roku 2025.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zahrada Gallas

Štítky zahrada gallas, Liberec, rezidenční čtvť, byty, františkov, projekt, Františkov (Velké Kunětice), stavba, dům, Petr Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další rezidenční čtvrť v Liberci. Místo Interlany na Františkově vyroste 300 bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.