Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zrušení bezdoplatkových zón zkomplikovalo situaci ohledně ubytoven. Jsme bezrucí, říká náměstek

Liberci chybí, že nemůže vyhlašovat bezdoplatkové zóny. Bez toho neumí vyřešit problémy spojené s ubytovnou v Horním Hanychově. Vyplývá to z vyjádření náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj).

„Očekával bych, že se zákonodárci po zrušení zón nějak posnaží a uzákoní jiné řešení, které by obcím mohlo pomoci, takto jsme úplně bezrucí. A to je dlouhodobě neudržitelné," řekl náměstek.

Ústavní soud loni v září rozhodl o zrušení dvou klíčových paragrafů zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat tyto zóny, kde ztrácejí noví nájemníci nárok na doplatky na bydlení. V souvislosti s ubytovnou v Ještědské ulici v Liberci jsou podle náměstka potíže v sousedském soužití, problémy přináší i špatný technický stav budovy a častá fluktuace ubytovaných. „Posíláme tam pravidelně městskou policii i asistenty prevence kriminality, problém zůstává," uvedl Langr. Kdyby to bylo možné, vznik bezdoplatkové zóny pro tuto ubytovnu by inicioval.

Bezdoplatkovou zónu pro ulice Jiráskova, Žižkova a Mariánská v centru města by chtěla mít i Česká Lípa. Původně ji vyhlásila loni na začátku září, v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu ale platila jen několik týdnů. „Oblast je samozřejmě stále pod zvýšeným monitoringem městských strážníků. Z jejich statistik vyplývá, že většinu přestupků v této ulici tvoří přestupky v dopravě - parkování," uvedla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Ojedinělé přestupky spáchali v této lokalitě i bezdomovci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, volby, byty, sociální, obce, Liberec, Česká Lípa, ubytovna, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec XIX-Horní Hanychov, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení bezdoplatkových zón zkomplikovalo situaci ohledně ubytoven. Jsme bezrucí, říká náměstek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.