Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidem se nelíbí navržený systém jednosměrek u Hokejky. Petice má přes tři sta podpisů

Vedení Liberce se rozhodlo v ulicích pod největším městským panelákem Hokejkou vytvořit systém jednosměrek, který by pomohl zlegalizovat a vyřešit problém s parkováním v lokalitě. Jenže to se nelíbí místním, kterým by se situace jednosměrkami zkomplikovala situace. Petici proti úpravám systému provozu podepsalo přes tři sta lidí, vedení tak nechá projekt znovu posoudit a případně upravit.

„Rada města bez jakékoliv snahy o veřejné projednání schválila pokyn technickým službám na osazení cca 350 značek v naší čtvrti a zavedení tím jednosměrného provozu,“ uvedl Lukáš Voplakal, který v lokalitě žije. „Jako obyvatelé čtvrti nesouhlasíme se zavedením tohoto opatření v současné podob a žádáme jeho přepracování,“ dodal.

Pro místní totiž systém jednosměrek přináší spíš komplikace, kvůli nim se ji prodlužuje cesta k domovu nebo garáži. „Návrh nerespektuje místní podmínky, přetíží vstupní místa do čtvrti, sníží počet přístupových bodů ze čtyř na dva. Návrh také zhorší bezpečný pohyb cyklistů a především dětí po čtvrti,“ řekl Voplakal.

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro LK) ale situace v lokalitě být vyřešená musí. „Situace, která v lokalitě je, je neudržitelná, parkování tam je nelegální. Asi těžko nám může vyčítat, že se tu praxi snažíme zvrátit,“ řekl.

Návrh na síť jednosměrek pod Hokejkou

Podle něj má město dvě možnosti, jak se k situaci postavit. „Buď trvalou perzekuci, tedy že bychom tam měli posílat městskou policii a pokutovat, což ale nikdo nechce, anebo přistoupit k projekčnímu opatření, které by tento stav napravilo,“ vysvětlil.

Radnice tak podle něj zvolila druhou možnost. „Už před rokem jsme přistoupili k zadání projektové dokumentace k vytvoření jednosměrek tak, aby tam osobní auta mohla parkovat. Nyní za to sklízíme kritiku. Úplně stejně bychom sklízeli kritiku, kdybychom ten stav chtěli pokutovat,“ myslí si Šolc.

Ten se spolu s dalšími zástupci města zúčastnil setkání s místními občany, projekt teď podle něj bude znovu posouzen a případně upraven. „Odborný projektant, který zpracoval dokumentaci tento svůj projekt přepracuje a potom tento projekt přezkoumá další dopravní inženýr s kulatým razítkem. Může se stát, že se to prodlouží o rok,“ řekl náměstek.

S vytvořením systému jednosměrek souhlasí i liberecká opozice, podle zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec) ale může být projekt u Hokejky lepší. „Zdá se, že tento návrh by opravdu šel poměrně výrazně upravovat a vylepšovat. Většina těch směrů jsou ven ze sídliště, tím pádem se trasy výrazně prodlužují. Pokud by to bylo upravené, lidé by to nemuseli vnímat tak negativně,“ řekl.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky hokejka, jednosměrky, parkování, Liberec, vrchlického, hlávkova, projekt, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Osčádal

Tady v tom opravdu nejde o parkovací místa pro Hokejku. Jednosměrka pod Hokejkou už je a nikomu nevadí. Jde tady o nelogický systém nových jednosměrek v bloku mezi ulicemi Legií, Gen. Svobody, Hlávkova. Jde o klidnou část rodinných domů a řadovek. Nevím proč by majitelé rodinných domů měli parkovat na ulici a zaplatit za to cenou nedostupnosti své nemovitosti. Nebo snad byl autor změn bláznivě přesvědčen, že lidé z Hokejky budou víc jak půl kilometru odvážet svá auta do labyrint v bytové zóně a hledat vytyčená místa k parkování před domy místních obyvatel? Navržené jednosměrky pro mnoho částí znamenají méně přístupů k domu a mnohem delší cesty. Jednosměrky tak prodlouží a zvýší dopravní vytížení a provoz v bloku, znemožní jednoduchý rozvoz pošty a odvoz odpadů. Děti na kole asi budou muset jet směrem ven ze čtvrti na hlavní třídy, místo pohybu v bezpečné a chráněné bytové zóně. Zjednosměrnění mnohých částí ulic nepřináší nová parkovací místa, nebo jen jedno či dvě místa pro ulici. Taková ulice ale ztratí svým zjednosměrněním další možnosti příjezdu a odjezdu, dostupnost se razantně změní pro jedno nebo dvě nesmyslná parkovací místa často blízko křižovatek a výjezdů od domů. Mnohá místa pro parkování ani nejsou nová a neodporují předpisům už dnes. Systém navíc neumožňuje chybu a návrat při chybném odbočení. Vaše návštěva po chybném odbočení v složitém labyrintu se k vám už nedostane. Musí vyjet a celou cestu absolvovat znovu. Popeláři budou muset každou ulici obsloužit samostatně, vyjet z bloku a pak znova přijet, aby obsloužili vedlejší ulici. Nevím proč jako obyvatel tohoto bloku mám nést vyšší náklady na dopravu a znehodnocení svého domu, aby si někdo mohl zaparkovat v mé ulici, která má šířku sotva 5 m.

Úterý, 12. července 2022, 22:06Odpovědět

Lidem se nelíbí navržený systém jednosměrek u Hokejky. Petice má přes tři sta podpisů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.