Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kontroly na táborech zatím nezjistily problémy. Kuchař neměl označená prkénka

Kontroly hygieniků na letních dětských táborech v Libereckém kraji zatím nezjistily větší závady. Žádný nebylo nutné zakázat a hygienikům nebylo dosud nahlášeno ani hromadné onemocnění, řekla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Pilnáčková.

„Takže zatím sezona probíhá tak, jak má, a situace je klidná, bez žádných velkých závad," dodala.

V pondělí se liberecké hygieničky vydaly na kontrolu třítýdenního tábora Wakamono na louku nedaleko Krásného Lesa se 46 dětmi. Pořádá ho skautské středisko Stopa Liberec. V táboře s týpí objevily hygieničky jediný nedostatek v kuchyni, kde měl kuchař malá a neoznačená prkénka na krájení potravin. „Je to běžná závada, stává se to u stanových táborů poměrně často," uvedla jedna z kontrolujících hygieniček Milena Vitvarová. Na nápravě se podle ní s kuchařem domluvili na místě.

Tábor u Krásného Lesa byl v letošní sezoně také prvním na Liberecku, kde hygieničky odebíraly vzorek pitné vody a nechají udělat jeho rozbor. „Voda se zatím nemohla kontrolovat, protože v minulém týdnu laboratoře měly dovolenou," uvedla Pilnáčková. Loni hygienici v kraji odebrali vzorky pitné vody na 14 tábořištích zásobovaných z individuálních zdrojů, což jsou například studny či prameny. Více než polovina z nich nevyhovovala v mikrobiologických ukazatelích. Tábor Wakamono zdroj pitné vody nemá, a skauti ji tak musí dovážet denně z Krásného Lesa. Vodu skladují v barelech. „Je nutné dodržovat nějakou základní čistotu barelů a měli by je skladovat na chladném místě," řekla Pilnáčková. Při kontrole žádnou závadu ve skladování vody hygieničky navenek nezaznamenaly, potvrdit to musí ještě rozbory.

Podle hlavního vedoucího tábora Lukáše Marka je požadavky hygieniček při kontrole nepřekvapily. „Všechny věci byly očekávané," uvedl Marek. Podněty od hygieniček se podle něj pokusí zapracovat. „Aby se kvalita táborů dlouhodobě zvyšovala," dodal. Na tábory jako vedoucí jezdí pravidelně každý rok.

Loni hygienici v létě zkontrolovali v Libereckém kraji 102 táborů, 12 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb. Zjistili 29 závad, za které uložili 13 pokut v celkovém objemu 17 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, rekreace, děti, tábory, Liberecký kraj, Liberec, Krajská hygienická stanice, Krásný Les, pitná voda, Lukáš Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly na táborech zatím nezjistily problémy. Kuchař neměl označená prkénka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.