Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Seznam dezinformačních webů se rozrostl o „regionální novinky“. Jsou to mutace Prvních zpráv

Projekt NELEŽ aktualizoval k 1. červenci svůj seznam webů šířících manipulativní zprávy nebo dezinformace. A vůbec poprvé se na seznamu objevil velký balík serverů, které se tváří, že nabízejí regionální zprávy. Mezi nimi například Ústecké novinky, Jihočeské novinky a podobně. Ve skutečnosti jde o mutace „starých známých“ Prvních zpráv, serveru, který byl na jaře zablokován internetovým sdružením CZ.NIC.

Tento text byl původně publikován na webu hlidacipes.org.

Když sdružení zablokovalo osm českých prokremelských webů v reakci na ruskou agresi na Ukrajině, byla jejich reakce různá. Třeba Aeronet a Protiproud se operativně přesunuly na domény .news a .info, které pod správu CZ.NIC nespadají. A provozovatel Prvních zpráv, společnost Easy Communications, přesunula obsah na další ze svých webů, Regionální novinky.

To zohledňuje i čerstvá zpráva spolku NELEŽ. Ten poskytuje návod inzerentům, kteří nechtějí napomáhat šíření dezinformací, a umožňuje odpovědným společnostem vyřadit kontroverzní weby z příjmů z inzerce. Na seznamu aktualizovaném k 1. červenci 2022 tak najdeme třináct regionálních serverů, jmenovitě jihoceskenovinky.cz, jihomoravskenovinky.cz, karlovarskenovinky.cz, kralovehradeckenovinky.cz, moravskoslezskenovinky.cz, olomouckenovinky.cz, novinkyvysocina.cz, pardubickenovinky.cz, plzenskenovinky.cz, prazskenovinky.cz, stredoceskenovinky.cz, usteckenovinky.cz a zlinskenovinky.cz.

„Ohledně regionálních webů – jsou to deriváty webu prvnizpravy.cz, kde se obsah libovolně přelévá a překrývá. Jde o stejnou redakci i majitelskou strukturu,“ vysvětluje předseda spolku NELEŽ Roman Číhalík.

Provozovatelem webu První zprávy je firma Easy Communications s.r.o., za kterou kromě šéfredaktora Radomíra Pekárka stojí Jan Holoubek a Jan Fulín, a jejímž polovičním vlastníkem je společnost Our Media. Do jejího portfolia patří například server Parlamentní listy.

Jak to funguje?

Jak regionální weby Prvních zpráv fungují, si můžeme ilustrovat na příkladu Ústeckých novinek. Ty v sekci lokálních zpráv nenabízejí nic jiného než agregátor tiskových zpráv. Tedy obsah zadarmo bez nutnosti složité redakční práce.


Titulní strana Ústeckých novinek, 11. 7. 2022, screenshot

Otvírák o děčínské nemocnici je neupravená tisková zpráva společnosti Krajská zdravotní, podobně další články. Noční prohlídky zámku v Benešově nad Ploučnicí, prázdniny v děčínské zoo, Litvínov požádá o dotaci na sběrný dvůr. „Autorský“ obsah pak najdeme ve článcích, kterým jsou tyto regionální zprávičky obloženy. A ten už pochází přímo z Prvních zpráv nebo je sdílen z Parlamentních listů.

To se týká třeba aktuálního komentáře „Jako Rudé právo. Chtějí si vydělat. Zahradil odhalil elfy, Jandu a spol.“, který z Parlamentních listů přes První zprávy „protekl“ až do regionálních novinek. Mezi kmenovými komentátory pak najdeme třeba poslance SPD Jaroslava Baštu, Tomia Okamuru, Lenku Procházkovou nebo Petra Hampla.

Jakýkoli kontakt na regionální redakce na stránkách chybí, stejně jako tiráž s uvedením vydavatele. Odkaz „Kontakt“ vede do sekce „Dotazy“, která ale nabízí jen prázdnou stránku.

Proč začaly První zprávy využívat regionální platformy, už jsme naznačili. Šlo o reakci na zablokování dezinformačních webů ze strany CZ.NIC. Může ale existovat i další důvod. Někteří regionální poskytovatelé internetového připojení totiž web První zprávy jako takový blokují i nadále – jak ukazuje třeba příklad velkého ústeckého providera Tetanet.


Reakce prohlížeče na pokus načíst prvnizpravy.cz, Tetanet Ústí nad Labem, screenshot.

První zprávy se tak mohou pokoušet o prolomení zakázaného přístupu ke svým článkům právě přes jednotlivé regionální weby. Ty jsou u poskytovatelů nadále přístupné.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj hlidacipes.org

Štítky dezinformace, fakenews, první zprávy, zpravodajství, media, Ukrajina, Tomio Okamura, Ústí nad Labem, Jaroslav Bašta, Jan Holoubek, Lenka Procházková, Petr Hampl, Svoboda a přímá demokracie, Aeronet, OUR MEDIA a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznam dezinformačních webů se rozrostl o „regionální novinky“. Jsou to mutace Prvních zpráv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.