Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Měsíc dnes bude nejblíž k Zemi. Nastane superúplněk

Dnes večer lidé uvidí na obloze superúplněk. Měsíc bude na pohled největší v letošním roce, přiblíží se totiž na nejkratší vzdálenost 357 263 kilometrů. Půjde o druhý superúplněk v roce 2022, ten první jsme mohli pozorovat v červnu.

Nejblíž k Zemi se Měsíc dostane dnes v 11:09 dopoledne, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů. Je to o zhruba 165 kilometrů blíž než v červnu. V úplňku se podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě ocitne ve 20 hodin a 38 minut. 

I přesto, že půjde o největší úplněk tohoto roku, lidé podle Horálka na obloze nespatří obří Měsíc. „To, co ovšem vždycky zaujme, bez ohledu na velikost úplňku, je východ Měsíce nad obzorem. Optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský," vysvětlil astronom.

Měsíc kolem Země obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže, v takzvaném přízemí a někdy dále – v odzemí. Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud je přízemí v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce od Země se také při různých přízemích liší.

Podle meteorologů dnes bude na jihu Čech jasno nebo polojasno, během dne by ale mělo od severozápadu přibývat oblačnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky superúplněk, Měsíc, Země, Petr Horálek, Opava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc dnes bude nejblíž k Zemi. Nastane superúplněk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.