Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obnova poutního areálu v Horní Polici bude dokončena. Kraj přispěje více než milion korun

Liberecký kraj i letos poskytne finance na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Druhé etapy opravy se tak dočká poutní místo v Horní Polici, na kterou kraj přispěje částkou 1,3 milionu korun.

„Jedná se o zcela výjimečnou sakrální památku, téměř na kraji našeho kraje, která byla prohlášena národní kulturní památkou. Myslím, že kdo měl možnost vidět proměnu, kterou prošlo toto poutní místo již v první etapě, musel žasnout. Cílem je dokončit celý areál,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První etapa obnovy areálu byla dokončena před dvěma lety. Práce týkaly kostela, zvonice, věžiček ambitů a exteriéru. Kraj na tuto fázi opravy vyčlenil téměř 2,5 milionu korun. 

Významné mariánské poutní místo založil roku 1684 Julius Sasko-Lauenburský, stavbu dokončila roku 1723 jeho dcera Anna Marie Toskánská. Poutní areál sestává z raně barokního trojlodního kostela, orientovaného k východu, s věží nad západním průčelím. Ze tří stran jej obklopuje ambit se sedmi kaplemi a třemi vstupními branami.

V další fázi je potřeba provést sanaci, zabezpečení severního křídla ambitu a související sanaci vnější římsy, informoval v tiskové zprávě mluvčí kraje Jan Mikulička.

Areál je denně zpřístupněn a je využíván především pro bohoslužby, poutní mše nebo během významných liturgických svátků. V místě areálu se konají také různé kulturní akce, jako například Noc kostelů, koncerty a další. „Interiér kostela je možné si celý prohlédnout v neděli, případně po domluvě," doplnil Mikulička. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, dotace, památky, obnova, stavba, kostel, Horní Police, poutní místo, Květa Vinklátová, Noc kostelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova poutního areálu v Horní Polici bude dokončena. Kraj přispěje více než milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.