Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Případů covidu v Libereckém kraji stále přibývá. Za týden o dvanáct procent

V Libereckém kraji přibylo za poslední týden 411 nově potvrzených případů koronaviru, počty nakažených se zvyšují už šestý týden v řadě, i když nárůst zpomaluje. Podle údajů ministerstva zdravotnictví (MZ) je nových případů za týden o 12 procent víc než jich bylo v předchozím týdnu, kdy laboratoře odhalily 366 nově nakažených. Některé nemocnice už kvůli nárůstu počtu nakažených vyžadují od pacientů testy nebo nošení respirátorů, jinde to jen doporučují.

Testy vyžadují před nástupem k plánovaným výkonům od pacientů v jablonecké nemocnici, v českolipské musí mít od soboty 23. července návštěvy hospitalizovaných zakrytá ústa a nos. Povinnost mít nasazený respirátor či roušku mají i lidé, kteří jdou do nemocnice s respiračním onemocněním a také pacienti docházející na hemodialýzu. Používání ochranných prostředků dýchacích cest poskytovatelům zdravotní a sociální péče doporučují krajští hygienici, všechny příchozí k tomu vyzvali také například v jilemnické nemocnici.

Počty nově nakažených za týden byly vyšší naposledy v první polovině dubna. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, stouplo v kraji v mezitýdenním srovnání z 83 na 93. Případů přibývá ve všech regionech kraje s výjimkou Českolipska, kde incidenční číslo kleslo z 87 na 83. Nejvýraznější nárůst zaznamenali hygienici na Jablonecku, kde incidence vzrostla ze 71 na 103. Na Liberecku se od minulého pátku počet nakažených v přepočtu na obyvatele zvýšil z 88 na 93 a na Semilsku ze 77 na 95.

V kraji přibývá hospitalizovaných s covidem, v Krajské nemocnici Liberec, která se o ně primárně stará, leží aktuálně 29 pacientů s koronavirem. „Z toho čtyři na jednotkách intenzivní péče," řekl mluvčí největší nemocnice v Libereckém kraji Václav Řičář. Průběh onemocnění je ale u většiny nakažených mírný, v souvislosti s koronavirem zemřel v kraji za poslední dva měsíce jediný člověk. Od začátku epidemie ministerstvo v kraji eviduje ve spojení s covidem 1578 zemřelých.

Od minulého týdne je možné podstoupit čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Pro další posilující dávku si mohou přijít lidé starší 18 let. Přeočkování doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. V kraji zatím čtvrtou dávkou očkuje EUC Klinika v Liberci a také nemocnice v Jilemnici, ostatní nemocnice počítají se zahájením očkování až po spuštění centrálního registračního systému v polovině srpna. Lidé ale mohou o vakcínu požádat své praktické lékaře. Přehled všech očkovacích míst je na stránkách https://ockoreport.uzis.cz/.

V Libereckém kraji zdravotníci aplikovali dosud téměř 700 900 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má 258 480 lidí, což je zhruba 60 procent z 437 278 obyvatel kraje. Dvě třetiny očkovaných si nechaly dát i třetí, posilující dávku. Čtvrtých dávek bylo v kraji aplikováno už dohromady 790, z toho 564 za posledních sedm dní.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, statistika, Liberecký, 2.VERZE, Liberecký kraj, COVID-19, nemocnice, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská nemocnice Liberec, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů covidu v Libereckém kraji stále přibývá. Za týden o dvanáct procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.