Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České dráhy přidají peníze zaměstnancům. Mzdy vzrostou o více než pět procent

Státní dopravce České dráhy v příštím roce zaměstnancům zvýší tarifní mzdy o 5,2 procenta. Počítá s tím nová kolektivní smlouva, kterou podnik uzavřel s odbory. Dráhy dojednaly smlouvu oproti předchozím rokům s výrazným předstihem, důvodem je snaha o zmírnění dopadů inflace. Společnost zaměstnává zhruba 13,5 tisíc lidí. Průměrná mzda v podniku činí podle výpočtů aktuálně zhruba 40 tisíc korun.

Nabízíme maximum možného, abychom našim lidem alespoň částečně vyrovnali všeobecné zdražování, které výrazně zasáhlo do jejich rodinných rozpočtů. Jsem rád, že jsme s odbory tak rychle našli shodu a můžeme návrhy realizovat co nejdříve,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec. Dohodu označil za kompromis mezi tím, co může firma zaměstnancům v současné době dát, a tím, co si v současné době může kvůli rostoucím nákladům ekonomicky dovolit.

Vedle navýšení tarifních mezd podnik zaměstnancům v dohodě přislíbil také jednorázovou odměnu 7500 korun, kterou dostanou ještě letos k výplatě za srpen. Zachované mají být také například současné benefity pro pracovníky. „Jako zaměstnavatel vnímáme, že garance sociálních jistot ze strany zaměstnavatele je důležitá pro to, aby mohli spolehlivě plnit své pracovní povinnosti a aby u nás byli spokojení,“ podotkla ke kolektivní smlouvě členka představenstva a náměstkyně generálního ředitele pro lidské zdroje Blanka Havelková.

Společnost navyšovala mzdy i předchozích letech. V letošním roce dráhy navýšily mzdy většině svých provozních pracovníků o čtyři procenta, u dalších zaměstnanců, zejména v manažerských pozicích, pak byl růst mezd v průměru o tři a 3,5 procenta. České dráhy loni ve svých vlacích přepravily 120,7 milionu cestujících. Meziročně je to o tři procenta více, proti období před krizí je to však stále téměř o třetinu méně. Dopravce loňský rok zakončil se ztrátou 1,87 miliardy korun, meziročně však šlo o snížení ztráty ze čtyř miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČD

Štítky ČD, Odbory, Mzdy, Inflace, České dráhy, mzda, Michal Krapinec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy přidají peníze zaměstnancům. Mzdy vzrostou o více než pět procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.