Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček rezignoval. Kraj bude hledat nástupce

Ředitel Oblastní galerie v Liberci Pavel Hlubuček k 1. srpnu rezignoval na svou funkci. Liberecký kraj tak bude hledat nového ředitele či ředitelku galerie a vypíše konkurz.

Výběrové řízení kraj vypíše koncem srpna letošního roku, uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. Informovat o něm kraj bude na webu i v médiích. Hlubuček byl už více než rok terčem kritiky některých lidí z odborných kruhů, výtvarníků a příznivců výtvarného umění.

„Od loňského prosince jsme, i na základě jednání s výtvarnou a návštěvnickou veřejností, nastavili způsob komunikace a vzájemného informování s vedením galerie. V plánu byla také v průběhu listopadu schůzka s veřejností. Rezignace nás překvapila, ale pan ředitel má na takové rozhodnutí právo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ředitel čelil kritice

Hlubuček nastoupil do funkce ředitele před dvěma lety. Způsob jeho řízení se ale nelíbil některým lidem z oboru. Loni na podzim zhruba tři desítky z nich v otevřeném dopise adresovaném Libereckému kraji žádali jeho odvolání. Uvedli, že Hlubuček nemá žádnou koncepci, ale kritizovali také personální změny. V prosinci se pak uskutečnila schůzka s protestujícími, kde ředitel dostal možnost představit svou koncepci rozvoje instituce a výstavní plán. Na základě toho se vedení kraje, který je zřizovatelem galerie, rozhodlo Hlubučka ve funkci ponechat.

Oblastní galerie v Liberci je pátou největší galerií v České republice. Byla založena roku 1953, od roku 2014 sídlí v budově bývalých městských lázní. Spravuje sbírky více než 21 000 uměleckých děl z Čech, Německa, Rakouska, Francie, Nizozemí a dalších evropských států, proto bývá označována jako Muzeum evropského umění. V uměleckých sbírkách nalezneme obrazy, grafiky, kresby, plastiky i historické předměty.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky Liberecký kraj, galerie, ředitel, Pavel Hlubuček, Liberec, Květa Vinklátová, Česko, Německo, Francie, Rakousko, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček rezignoval. Kraj bude hledat nástupce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.