Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vybrat zdravý školní batoh? Radí rehabilitační lékařka Kateřina Smíšková

PR článek

Více než polovinu dětí na prvním stupni trápí bolavá záda. A ve většině případů za to může špatné držení těla. Co byste jako rodiče neměli podcenit? Výběr školního batohu.

Využijte poslední srpnové týdny a poohlédněte se po kvalitní tašce nebo zkontrolujte tu stávající. „Pro naše nejmenší je důležité, aby byl školní batoh lehký a aby se dobře anatomicky přizpůsobil tělu,“ popisuje přední česká odbornice na léčbu i prevenci dětské skoliózy Kateřina Smíšková. Správně vybraná školní taška  uleví páteři od velké zátěže, rovnoměrně rozloží váhu z ramenou a beder na pánev a snižuje tak riziko vzniku skoliotického držení těla.


Lékařka Kateřina Smíšková popisuje, jak má vypadat správný školní batoh.
Kdo je MUDr. Kateřina Smíšková?
Kateřina Smíšková je dětská rehabilitační lékařka. Věnuje se dětským pacientům od 5 do 18 let se skoliózou páteře a vadným držením těla. Provozuje centrum Spirální stabilizace v Brně a je autorkou chytré aplikace Spiralista. Navazuje na poznatky svého otce MUDr. Richarda Smíška, který se přes 40 let zabýval problematikou prevence a léčby bolesti zad.

Zdraví až na prvním místě

Rodičům přirozeně sjíždí oči na cenovku, školákům zase na motiv a barvy. Dětská rehabilitační lékařka Kateřina Smíšková však jako nejdůležitější při výběru batohů vyjmenovává jiná kritéria: funkční a odlehčený zádový systém s hrudním a bederním pásem, anatomické tvarování pro udržení těžiště blízko páteře a nízkou váhu.

Jak vypadá bezpečný zádový systém 

Ukázka zdravého zádového systému Bagmaster.

Základním prvkem zádové části jsou ramenní popruhy. Měly by být dostatečně široké, aby se nezařezávaly do ramenou, a nastavitelné, aby taška rostla s dítětem. Ideální je zakulacené tvarování, které kopíruje tvar krku a nesvírá trapézové svaly přetěžované sezením v lavici. Pokud jsou popruhy navíc přítahově všité, pomáhají batoh odlehčit, protože jej drží mírně nadzvednutý. 


Přítahově všité a dokulata vykrojené ramenní popruhy.
Tip pro školáky
Jak si vyzkoušet, jestli jsou hrudní a bederní pásy opravdu potřeba? Stačí si nasadit na záda plnou tašku bez zapnutých pásů a rozběhnout se. Hází s sebou batoh ze strany na stranu a je to nepříjemné? V tom případě je čas zapnout přezky hrudního i bederního pásu a znovu se rozběhnout.

Dalšími důležitými prvky jsou hrudní a bederní pás. Hrudní přezka spojuje ramenní popruhy přes hrudní kost. „Správná konstrukce popruhů a hrudního pásu zamezuje tomu, aby popruhy sjížděly. Zároveň pomáhá dětem při chůzi držet napřímenou postavu,“ popisuje Smíšková.

Bederní pás obepíná trup pod bříškem a při správném dotažení sedí na pánvi. „Batoh bez zapnutého bederního pásu není pro děti zdravý batoh. Nutí totiž školáky do předklonu a přetěžuje ramena a šíji. Hrudní přezka a bederní pás pěkně rozloží váhu taky na pánev a nohy, což je velmi důležité pro úlevu bederní páteři,“ vysvětluje lékařka. „Naučte děti zapínat obě přezky ihned po nasazení batohu,“ radí.

Mudr. Smíšková ukazuje batohy značky Bagmaster s odlehčeným a prodyšným bederním pásem.

Těžké věci musí přiléhat zádům

Těžiště postavy s nasazeným batohem je třeba nechat přilnout co nejvíce k tělu. Pokud se oddálí dozadu, bude se školák předklánět a hrbit. Tím si ničí správný postoj. Udržet těžiště u zad pomáhá měkké, ale přitom maximálně nízké polstrování zádové části batohu a nošení nejtěžších věcí co nejvíce u zad.
 

Právě na těžké učebnice a sešity mají kvalitní školní batohy vnitřní kapsu zadní komory přilehlou k zádové části. „Nejtěžší předměty se naloží na tělo a tím bederní popruhy zase lépe zatíží celé tělo a páteř. Nebude docházet k takovému prohybu a zátěži bederní páteře,“ popisuje lékařka. 

Kapsa na nejtěžší sešity a učebnice v hlavní komoře batohu.

Batohy, které unesou i drobečci

Aby zádový systém správně fungoval a rozkládal váhu, školní taška nesmí být extrémně těžká. Neměla by vážit více než 15 % váhy dítěte. „V porovnání s různými batohy s robustním molitanovým polstrováním, které se mi dostaly do ruky, patří k těm nejlehčím batohy od Bagmasteru,” doporučuje odbornice na dětskou rehabilitaci a zároveň maminka dvou školaček.

Všechny batohy Bagmaster z kolekce pro školní rok 2022/23 pro dítka do první až třetí třídy váží méně než 1 kilogram. Jsou vhodné i pro drobné děti s malou postavou. Extra lehké jsou také batohy Bagmaster pro starší školáky a studenty.

Začátek školního roku je za dveřmi

Pokud stále nemáte na prvního září připravenou kvalitní školní tašku, je nejvyšší čas to napravit. Skolióza je totiž nejčastěji diagnostikována kolem 10. roku.

Děti jsou ve vývinu, tak jejich zdraví opečovávejte. Spokojené dítě dělá spokojené rodiče.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky škola, školní batohy, aktovka do školy, zdraví dětí, skolióza, batoh, pánev, BAGMASTER, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vybrat zdravý školní batoh? Radí rehabilitační lékařka Kateřina Smíšková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.