Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O jablonecké Abecedě rozhodnou sami obyvatelé. Město chce nový design

Značení paneláků v jablonecké Liberecké ulici stále není vyřešeno. Poté, co začalo bourání sedmi bloků Abecedy, se vznesla vlna emocí. Město by rádo značení paneláků obnovilo v novém designu. Podle posledních informací se mají dohodnout sami obyvatelé domů a se stanoviskem se pak obrátit na radnici.

To je alespoň výsledek schůzky, která se kvůli Abecedě konala na radnici se zástupci Společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ). Podle radnice na ní zazněl hlas vlastníků, že jim zbourání zídek nevadí. „Schovávají se za nimi bezdomovci, lidé i zvířata na ně močí, řidiči vozů různých rozvozních služeb přes ně nevidí na děti, které vybíhají z domů. Zídky jsou pro provoz nebezpečné,“ zaznělo.

Ke schůzce na radnici přitom došlo kvůli protestům lidí odsuzujících bourání několika písmen Abecedy. Ty ale podle posudku statika byly v havarijním stavu. „Posuzované objekty stěn C, D, E, G, H, I, J jsou v havarijním stavu. Nosné prvky objektů již nelze opravit, defekty a poruchy mohou vyvolat kolaps konstrukce. Objekty stěn svým stavebně technickým stavem ohrožují zdraví osob a zvířat a ohrožují okolí stavby,“ stálo v něm.

O osudu dalších zídek tak ještě jasno není. „Zachování nebo odstranění dalších zídek či zcela jiný způsob označení bude vedení města spolu s městským architektem ještě zvažovat,“ řekla ještě před bouráním prvních sedmi Dana Försterová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

Podle náměstka primátora Milana Kouřila navíc město chystá za zbouraná písmena náhradu. „Městskému architektovi jsem již zadal vypracování návrhu na jejich novou podobu,“ uvedl.

Po schůzce s SVJ tak ještě není jasné, jestli se budou bourat i zbývající zídky. O jejich osudu rozhodnou sami vlastníci na svých schůzích a poté dají radnici jasné stanovisko. „Jablonec nad Nisou na své náklady dokončí odstraňování také ostatních zdí v havarijním stavu a stav zbylých sedmi bude sledovat,“ uzavřela mluvčí radnice Jana Fričová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky abeceda, jablonec, panelák, liberecká, design, radnice, společenství vlastníků jednotek, Milan Kouřil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O jablonecké Abecedě rozhodnou sami obyvatelé. Město chce nový design  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.