Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hledá se vánoční strom pro náměstí před radnicí. Musí být z Liberce

Liberecká radnice už nyní hledá, který strom během letošního adventu ozdobí náměstí před radnicí. Právě proto nyní zveřejnila výzvu, kam se mohou lidé s tipy na strom obracet.

Jak vlastně takové získání stromu probíhá? Ve většině případů jde o strom, který už je na obyčejnou zahradu příliš velký a vlastník parcely se ho chce zbavit. „Občané se rozhodnou nejčastěji smrk, douglasku nebo jedli, rostoucí na svém pozemku, poskytnout k dalšímu využití. Po ozdobení se pak majitelé mohou nejen svým přátelům pochlubit, že původně malý stromek, který třeba před lety sami zasadili, je nyní na čas hrdou dominantou města,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Jenže aby město nabídnutý strom mohlo skutečně využít jako ten vánoční, musí se sejít hned několik podmínek. Musí růst v katastru obce Liberce, to je základ. A poté přichází několik dalších nutností, aby se strom dal v celku pokácet, jako je volný přístup ke stromu pro techniku a musí také mít povolení od úřadů na samotné pokácení.

Loňský vánoční strom slouží dál. Hasiči z jedle vyrobili postýlku pro holčičku se vzácnou poruchou

Vánoční jedle, která zdobila liberecké náměstí během loňského adventu, našla využití. Hasiči, kteří se o její umístění u radnice starají, z ní totiž vyrobili postýlku pro malou Andrejku trpící vzácnou genetickou poruchou (DDX3X syndromem).

Pokud tato všechna kritéria strom splňuje, lidé se mohou obrátit na liberecký odbor ekologie a veřejného prostoru. „Nejlépe e-mailem s fotografií stromu,“ upřesnila mluvčí s tím, že lidé se mají obracet na e-mail vasina.leos@magistrat.liberec.cz.

Strom poté pokácí liberečtí dobrovolní hasiči a majitel pozemku nemusí nic platit. Po 6. lednu pak dojde k odstranění stromu, město pak má připraveny dvě varianty, jak se stromem naložit. „Buď se kmen rozřeže na špalky a odveze zpět majiteli nebo se z kmene vyrobí dřevěná lavice, která se umístí do městských lesů s dovětkem, že posezení bylo vyrobeno z vánočního stromu,“ uzavřela Kodymová.

Loni dorazil vánoční strom na náměstí ze zahrady nedaleko panelového domu Hokejka. Hasiči strom nakonec zkrátí vždy na 14 metrů, kvůli bezpečnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky vánoce, strom, advent, Liberec, radnice, vánoční stromek, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se vánoční strom pro náměstí před radnicí. Musí být z Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.