Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hrušňový sad i památník policistům. Úpravy prostranství vedle knihovny začaly

Prostranství vedle knihovny u Pastýřské ulice se promění. Vyroste zde památník policistům, kteří zahynuli ve službě. Bude mít podobu skleněného tubusu, ze kterého poroste jabloň. Celé prostranství pak má získat podobu parku, město zde vysází téměř čtyřidesítky hrušní.

„Dojde k úpravě významné plochy vedle naší knihovny. Bude zde symbolicky vysázen sad a vybudován památník, který připomíná naši pohnutou historii,“ uvedl vedoucí Kanceláře architektury města (KAM) Jiří Janďourek.

Památník podle něj přispěje k prohloubení pochopení naší historie a významu obětování se za svobodu. „Bude zde vysazeno 37 ovocných stromů v rastru s vynechanými místy pro drobné osluněné plochy,“ dodal.

Úpravy prostranství už začaly.

Najdou se ale i lidé, kterým se rekonstrukce prostranství nelíbí. „Ten prostor vypadal dobře i předtím, ve městě je kupa míst, které lidi užívají mnohem více a kterým není věnována taková péče, jaká by byla potřeba,“ myslí si například opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem).

Také podle dalšího opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec) se pro památník mohlo najít vhodnější místo. „Vedení města zde plánuje zásadní úsek vnitřního městského okruhu, bude tam křížení se Sokolskou. Je to plocha vedle ohromné masy knihovny. Je tam prakticky nulový pohyb lidí. V rámci architektonického řešení a umísťování veřejných prostranství by bylo lepší hledat místa, kde se lidé opravdu pohybují,“ řekl již dříve.

Na vybudování památníku je potřeba asi 3,5 milionu korun. Částku 2,2 milionu korun představuje náhradní výsadba. Tedy když město někde kácí, musí stromy nahradit. V případě, že už nelze vysadit strom na stejném místě, musí najít místo nové. Některé se tak rozhodlo nahradit právě tím, že vysází hrušně vedle knihovny. Na památník proběhla také veřejná sbírka.

Park s památníkem ponese jméno libereckého předválečného policejního rady Karla Jaroše. „Byl popraven v roce 1942 pro odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů,“ připomněl zastupitel Jiří Zavoral (Starostové pro LK), který celý projekt připravuje.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberec, památník, jaroš, knihovna, sad, pastýřská, Jaromír Baxa, Karel Jaroš, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrušňový sad i památník policistům. Úpravy prostranství vedle knihovny začaly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.