Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Mohelce uhynuly tisíce ryb. Náprava potrvá roky

Mohelku a Jeřmanický potok na Hodkovicku postihl o víkendu masivní úhyn ryb. Týká se asi pětikilometrového úseku. Nejvíce šlo o pstruhy, ale i další druhy ryb. Náprava podle rybářů potrvá několik let.

Úhyn ryb rybáři zaznamenali o víkendu. „Postižen byl Jeřmanický potok (chovný tok) od čistírny odpadních vod pod průmyslovým areálem v Jeřmanicích, a následně říčka Mohelka od soutoku s Jeřmanickým potokem až pod město Hodkovice nad Mohelkou,“ uvedli rybáři na svém webu.

Podle nich jde podle odhadu možné hovořit až o tisících kusech uhynulých ryb. Nejvíc šlo o pstruhy, ale i lipan podhorní nebo vranka obecná. „Biologická hodnota původních druhů je nenahraditelná a náprava bude trvat řadu let,“ dodali rybáři.

Zasažený byl zhruba pětikilometrový úsek mezi čistírnami odpadních vod v Jeřmanicích a Hodkovicích nad Mohelkou. „Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o jednorázové znečištění. Opticky v toku nebylo vidět znečištění, pěna, skvrny či zákal a ani nebyl zjištěn žádný nepatřičný pachový vjem," uvedl pro Deník mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka.

Původ znečištění zatím známý není. Inspektoři z několika míst vodního toku i od vyústění ČOV Jeřmanice odebrali vzorky k dalšímu zkoumání. Policisté také zajistili vzorek uhynulých ryb a odebrali i vzorky z vytipovaných míst, například kanalizace nebo šachty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz

Štítky Mohelka, ryby, úhyn, rybáři, čižp, potok, čistírna odpadních vod, Jeřmanice, znečištění, Česká inspekce životního prostředí, Hodkovice nad Mohelkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Mohelce uhynuly tisíce ryb. Náprava potrvá roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.