Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival skla v Liberci navštívily tisíce lidí. Trh, který se kvůli bouři zrušil, bude možná v září

Akce premiérového ročníku týdenního festivalu skla v Liberci navštívily tisíce lidí. Krajský projekt Crystal Valley Week sice oficiálně skončil dnes, některé výstavy ale bude možné navštívit i v dalších dnech. A za měsíc se podle ředitele projektu Davida Pastvy možná bude konat i sklářský trh zrušený kvůli bouři.

Přemýšlíme, že bychom udělali nějaký menší trh na konci září, možná i někde v interiéru," uvedl Pastva. Sobotní trh na náměstí před radnicí měl patřit mezi vrcholy festivalu, prezentovat se na něm mělo kolem 50 výrobců skla a šperku. „Bohužel ta strašná bouře v pátek večer zničila vybavení, zničila i připravené sklo některých výrobců a poškodila také mobilní sklářskou pec, která fungovala dobře v předchozích dnech," dodal ředitel projektu.

Festival jinak organizátoři hodnotí jako vydařený, i když přesná čísla návštěvnosti neznají, protože většina akcí byla volně přístupná. Placené, mezi něž patřily talk show s módními přehlídkami světové známých osobností Blanky Matragi a Liběny Rochové, ale byly podle Pastvy vyprodané. Přehlídky se konaly v pátek a v sobotu v netradičním prostředí tramvajového depa. „Každý večer tam bylo 300 lidí. Tleskalo se ve stoje, takže si myslím, že publikum bylo určitě spokojené," dodal Pastva.

Festival měl zviditelnit sklářskou výrobu v kraji

Cílem týdenní akce bylo ukázat, že Liberecký kraj má ve světě unikátní postavení, co se týče sklářské a bižuterní výroby a výroby šperků. Napříč krajem je zhruba 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol. Crystal Valley Week oživil ulice v Liberci skleněnými instalacemi, lákal na živou výrobu, návštěvníkům se otevřely běžně nepřístupné prostory, městem jezdila křišťálová tramvaj. Ne vše dnes skončilo. „Máme výstavy, které budou pokračovat v následujících 14 dnech, ať je to Ricardo Hoinef a jeho výstava v Malé výstavní síni nebo expozice Lasvitu v Linserce," uvedl Pastva. Do 7. září potrvá výstava děl Bořka Šípka a Jiřího Pačinka v kavárně Pošta a až do konce října bude před krajskou knihovnou výstava zaměřená na sklářské osobnosti z kraje.

Některá díla z festivalu zůstanou v Liberci natrvalo. Mezi ně patří hejno 40 skleněných plameňáků od Jiřího Pačinka, jež jsou na nevyužívaném ostrůvku v zoo, nebo 24 metrů dlouhý skleněný žebřík, který mohou obdivovat návštěvníci při cestě přes dvě patra vyhlídkové věže Severočeského muzea.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Crystal Valley | Matyáš Gál

Štítky ČR, zábava, výtvarné, sklo, Liberec, výstava, bouřka, festival, projekt, Blanka Matragi, Liběna Rochová-Svobodová, Bořek Šípek, výroba, Severočeské muzeum v Liberci, Lasvit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Hlavně tu bouřku nepřeju Zvěřinům, snad ty výrobky neměli přes noc ve stanu. Nevíte někdo? Nechci se jich ptát přímo.

Pondělí, 29. srpna 2022, 22:34Odpovědět

Festival skla v Liberci navštívily tisíce lidí. Trh, který se kvůli bouři zrušil, bude možná v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.