Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Cestující uvízli na letišti v Bulharsku. Na co má člověk při čekání nárok?

V letošním roce řešila řada lidí po celém světě rušení či odložení plánovaných letů. To se stalo i turistům z Česka, kteří o víkendu strávili na letišti v Bulharsku téměř celý den kvůli poruše letadla. Společnost se za zpoždění omluvila a podle svých slov se v případě kompenzací řídí evropskou legislativou. Drbna zjišťovala, na co má člověk v podobných situacích nárok.

Letadlo mělo odletět z Burgasu před 10. hodinou dopolední. Lidé nastoupili, našli svá místa, ale po 30 minutách museli vystoupit kvůli poruše. Následovalo několikahodinové čekání, během kterého se neustále měnil čas odletu. V jednu chvíli let z tabule dokonce zmizel, a tak se cestující snažili zjišťovat informace jinak. 

„Děti spaly na zemi, starší lidé seděli na židlích a snažili se odpočívat. Obřerstvení jsme dostali studené, deky či náhradní noc na hotelu ne. Stále posouvali čas odletu a měnili, čím poletíme,“ popsala redakci Lucie Pelikánová„Nikdo za námi nepřišel, na letišti o nás nikdo nic nevěděl,“ dodala.

Lidé nakonec na bulharském letišti strávili noc. Z odletu ve 20:30 byl totiž nakonec termín ve tři hodiny ráno. „Nakonec jsme po 22 hodinách čekání přistáli,“ zmínila Lucie Pelikánová, která se do Česka dostala v sobotu před osmou hodinou ranní. 

Budějcká Drbna se obrátila na společnost Smartwings. Mluvčí Vladimíra Dufková redakci vysvětlila, proč se let zpozdil. Před odletem se na letadle vyskytla technická závada, a tak došlo k odložení původního termínu. 

Společnost se omluvila

„Při kontrole letadla bylo zjištěno, že odstranění závady vyžaduje dopravu náhradního dílu, který na letišti v Burgasu nebyl k dispozici a který jsme i techniky do Burgasu neprodleně dopravili jiným letem. Oproti původním předpokladům se následně ukázalo, že odstranění závady bude nakonec vyžadovat více času, než byl předpoklad, proto jsme do Burgasu vypravili pro cestující náhradní letadlo. Ke zpoždění letu přispělo také to, že na letišti v Burgasu došlo v nočních hodinách na několik hodin k uzavření ranveje (z důvodu jejího zablokování letadlem zahraniční letec. společnosti),“ popsala mluvčí. 

Vladimíra Dufková zároveň uvedla, že bylo lidem při čekání poskytováno občerstvení. „Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace a zpoždění. Případy, kdy a v jaké výši klientům vzniká nárok na kompenzaci, jsou dány evropskou legislativou a letecká společnost Smartwings se touto legislativou v těchto případech řídí,“ dodala mluvčí a připomněla, že bezpečí cestujících je pro firmu absolutní prioritou. 

Lucie Pelikánová podle svých slov chápe, že odlet překazí porucha či počasí. „Mrzelo nás a nechápali jsme však chování vůči nám, nikdo s námi během čekání pořádně nemluvil. Chtěla bych, aby ostatní tuhle bezmoc nemuseli zažívat,“ řekla. 

Na co mají cestující nárok?

Luděk Plachký z advokátní kanceláře Arrows pro Budějckou Drbnu popsal, jak se v takových situacích zachovat. Lidé by podle něj měli jednat hned na místě. 

„Je potřeba to řešit s kýmkoliv, kdo stojí na přepážce, protože má možnost reagovat ve vztahu k dané společnosti. Pokud tam nikdo není, mohou cestující volat na infolinku dané aerolinky,“ popsal. Jestliže jsou lidé na dovolené přes cestovní kancelář, mají možnost se obrátit na delegáta v dané zemi. 

„Doporučuji popsat celou situaci a na místě si vše dokumentovat - vyfotit si odletovou tabuli či podmínky, ve kterých musí lidé čekat,“ uvedl Plachký. 

Pokud dojde ke zpoždění kvůli poruše letadla, jde náhrada škody za aerolinkou. V takovém případě se částka pohybuje v hodnotách 250, 400 a 600 eur na osobu v závislosti na vzdálenosti. U evropských letů jde většinou o druhou zmíněnou částku. 

„Pokud zpoždění přesahuje tři hodiny, platí v kategorii letů nad 1 500 kilometrů v Evropské unii, že se musí společnost o cestující v rámci práva na pomoc postarat. Musí jim dát jídlo a pití adekvátní ke zpoždění, samozřejmě je pak potřeba zajistit také místo ke spaní, pokud firma ví, že letadlo nevypraví,“ uvedl Plachký. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lucie Pelikánová

Štítky Česko, let, Bulharsko, zpoždění, letiště, Burgas, letecká společnost, Smartwings, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

Ano, je to hodně nepříjemné. Před pár lety jsme takhle čekali v Praze na letadlo na Djerbu. Když nám potom za rok přišlo skoro 10 tis na osobu, bylo tom velmi milé! Ale vyřídila jsem si to sama, nedávala jsem to žádné společnosti.

Úterý, 30. srpna 2022, 10:27Odpovědět

Cestující uvízli na letišti v Bulharsku. Na co má člověk při čekání nárok?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.