Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město spočítalo škody po bouři na nejméně deset milionů. Voda vyřadila bazén, zatekla i do galerie

Páteční prudká bouře s přívalovým deštěm způsobila ve městě řadu škod. Město je odhadlo na minimálně deset milionů korun, voda zatekla do městského stadionu, galerie i stadionu Slovanu. Nadále probíhá také odstraňování škod.

„Poškozeny jsou především některé úseky silnic, chodníky a propustky. Ke škodám za jednotky milionů došlo v městských parcích a lesích, kde vítr způsobil pády větví i stromů,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Na odstraňování škod pracují liberecké technické služby, kterým město v první fázi vyčlenilo pět milionů korun. „V některých místech stále hrozí pád větví. Žádáme proto, abyste se nezdržovali v lokalitách, kde pracovníci TSML provádí odklízecí práce, nepohybovali se v místech, kde jsou viditelně nahnuté stromy, případně nalomené větve a neparkovali svá auta pod těmito stromy, kde může dojít k poškození vozidla,“ dodala mluvčí.

Další škody bouře napáchala i na majetku dopravního podniku, ty ale zatím nejsou přesně vyčísleny. „Příslušný odbor magistrátu nařídil také mimořádné prohlídky vytipovaných mostních konstrukcí, aby se ověřila jejich statika a zjistil aktuální technický stav,“ upřesnila Kodymová.

Voda vytopila i liberecký městský stadion. „Led pod vodou, šatny pod vodou, indoor hala pod vodou...Ani Sport Park Liberec nebyl v pátek pod náporem silného deště ušetřen a ve Svijance to odneslo hlavně hokejové zázemí,“ uvedli Bílí Tygři na sociálních sítích. A voda vyplavila i stadion Slovanu, kde ještě v pondělí pokračovaly práce na odstraňování škod.

Ve Foru se v McDonalds propadl sádrokartonový podhled. Nevydržel přívalový déšť

Večerní bouřka s přívalovým lijákem napáchala v Liberci řadu škod. Tu asi největší v OC Forum, kde se v McDonalds propadla po osmé hodině večer část sádrokartonového podhledu. Na sociálních sítích koluje video s inkriminovaným okamžikem. Jen pár...

A voda s bahnem vytopila také technické zázemí liberecké galerie v druhém podzemním podlaží a bouře poškodila i zahradu. „Umělecká díla byla díky mimořádnému úsilí a včasnému zásahu pracovníků galerie a dalších dobrovolníků z výstavních prostor evakuována. Žádná umělecká díla nebyla zasažena,“ uvedla mluvčí galerie Dagmar Fialová.

Galerie pak byla o víkendu kvůli odstraňování škod uzavřena, otevřela až v úterý a expoziční a výstavní prostory ve 2. podzemním podlaží zůstávají nadále uzavřené. To liberecký bazén, kde voda v pátek večer vytopila rozvodnu elektrické energie pro celý areál, už je otevřený.

Bez omezení už fungují i obchody v OC Forum, které bylo také vyplaveno. Nejhůř dopadl McDonald’s, kde se zřítila část sádkrokartonového podhledu. Prodejna rychlého občerstvení už funguje v omezeném režimu, ve středu už bude fungovat bez omezení.

Prudká bouře se nad Libercem prohnala v pátek večer. Kromě materiálních škod přinesla i tragickou událost. Nedaleko stadionu Slovanu spadl na muže a ženu strom. Muž nehodu nepřežil, ženu záchranáři transportovali do nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, bouřka, oc forum, mcdondalds, přívalový déšť, hasiči, hzs lk, galerie, Slované, McDonald's, SPORT PARK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město spočítalo škody po bouři na nejméně deset milionů. Voda vyřadila bazén, zatekla i do galerie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.